Januári mélabú

Az ünnepek után sokunknak nincs kedve semmihez, pláne újra dolgozni menni. A Lancaster-i egyetem professzora, Cary Cooper, nevet is adott a tünetegyüttesnek: heveny ünnep utáni depresszió szindróma.

depresszió, hangulat, heveny ünnep utáni depresszió szindróma | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Miért van olyan rossz kedvünk?

Januárban majdnem mindenki életmódot akar váltani, beiratkozik az edzőterembe, álláshirdetéseket böngész, vakációs terveket szövöget, fogyókúrába kezd, vagy le akar szokni a dohányzásról.

A gond csak az, hogy ezek közül csak kevés dolognak van azonnali, látható eredménye, továbbra is szűk a ruha és unalmas a munka, és sehol egy ünnep a láthatáron. Egyes vizsgálatok szerint az év legrosszabb napja január 22-e, pocsék az idő, sok az adósság, régen elmúlt már karácsony, nem sikerül betartani az újévi fogadalmakat, semmi motiváltság, de egyre sürgetőbb a tenni akarás. Az alábbi néhány tipp talán segíthet átvészelni a januári mélypontot:

Próbáljunk ki valami újat

Ne ragadjunk le a problémáknál, és ne akarjunk mindent egyszerre megoldani. Összpontosítsunk egy valaminek a megváltoztatására, hogy jobb legyen a kedvünk. Nem kell költséges dologra gondolni. Kölcsönözzünk ki egy nyelvkönyvet, és kezdjünk el egy új nyelvet tanulni.

Egy kicsi mozgás

Bizonyított tény, hogy a mozgás kiváló hangulatjavító hatással bír, sok orvos depresszióra nem tablettát, hanem testedzést ír elő. Menjünk le a közeli edzőterembe, és próbáljuk meg beilleszteni az edzést a napirendünkbe. Már az is sokat segít, ha ebédidőben sétálunk egyet és lépcsőzünk lift helyett.

Keressünk fel egy régi barátot vagy rokont

Beszéljünk meg találkozót egy rég nem látott ismerőssel, rokonnal. A tervezgetés elvonja a figyelmet a gondokról. Ha nem szeretünk telefonálni, jó az e-mail vagy a közösségi oldalak is.

Gondolkodjunk pozitívan!

Az ünnepek után igen könnyű beleesni az elégedetlenség és az önsajnálat csapdájába. Bár szükségünk lehet életmódbeli változtatásokra, ne tekintsük életünket kudarcnak. Jó, ha vannak céljaink, de ne használjuk ezeket önostorozásra.

Ügyeljünk a figyelmeztető jelekre!

Ha a jövő kilátástalannak tűnik, és semmi iránt sem mutatunk érdeklődést, ideje komolyan venni a dolgot. Figyeljünk az alábbi jelekre: alvászavar, étvágytalanság, túlzott alkoholfogyasztás, szorongás, düh. Kérjük szakember segítségét!

| depresszió, hangulat, heveny ünnep utáni depresszió szindróma
2017-01-03 16:00:51


Harry herceg: "húsz évig elfojtottam magamban a gyászt"

Harry herceg, a néhai Diana hercegnő másodszülött fia édesanyja halála után csaknem két évtizedig küszködött a magába fojtott gyásszal, az ezzel járó agresszióval...


Iszonyú sok a depressziós ember

A világ népességének több mint 4 százalék depressziós, elsősorban a nők, a fiatalok és az idősek - jelenti az Egészségügyi Világszervezet (WHO).


A kevés alvás növeli a depresszió és az öngyilkos gondolatok jelentkezésének kockázatát

A napi négy órát vagy annál kevesebbet alvó emberek esetében nagyobb a valószínűsége a depresszió és az öngyilkos gondolatok jelentkezésének - derült ki egy dél-ko...


Szülés utáni depresszió férfiaknál

Gyakori a depresszió a szülés előtti és utáni hónapokban a férfiaknál, ami a család életminőségét is befolyásolja - állapította az Auckland-i Egyetemen tanulmánya...


Pszichiátriai társaság: Magyarországon a depresszió a tartós munkaképesség-csökkenés harmadik leggyakoribb oka

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a depresszió gyakorisága 1990 és 2013 között 53,4 százalékkal nőtt, és ezzel az egyik vezető népegészségügyi p...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^