Hirdetés

Szülés utáni depresszió férfiaknál

Gyakori a depresszió a szülés előtti és utáni hónapokban a férfiaknál, ami a család életminőségét is befolyásolja - állapította az Auckland-i Egyetemen tanulmánya.

depresszió, szülés utáni, férfiak |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A gyermek születése előtt a feszültségben élő vagy instabil apáknál nagyobb volt a depresszió kockázata, a gyermek születése utáni depressziós tüneteket pedig társadalmi és családi problémák okozzák.

A kutatók több mint 3500 új-zélandi férfinál vizsgálták a depresszió tüneteit partnerük terhességének harmadik trimeszterétől a gyermek születése utáni kilencedik hónapig. A résztvevők 6,2 százaléka, 217 férfinél találtak depressziós tüneteket. Minden 25 férfi közül nagyjából egy szenvedett a születés utáni depressziótól, és kb. minden ötvenediket érintett a születés előtti depresszió.

A nőknél ez fordítva van. Hatból egy nőnél észleltek súlyos depressziós tüneteket a szülés előtt, és a gyermek kilenc hónapos korában. Nyolcból egy nő számolt be szülés előtti depressziós tünetekről, 12-ből egy pedig a szülés után.

A nők szülés előtti és utáni depresszióját felismerik és figyelnek rá, de nem igazán foglalkoznak a férfiakkal. Mivel azonban az apa depressziója közvetlenül és közvetetten is hatással lehet a gyermekre, fontos, hogy korai stádiumban észleljék és megkezdjék a kezelést.

Az első lépés, hogy felhívják a figyelmet azokra a tényezőkre, amelyek fokozzák a depresszió kockázatát a férfiaknál is.

depresszió, szülés utáni, férfiak

2017-02-19 22:30:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop