Hirdetés

Tévhitek a depresszióval kapcsolatban

Számtalanszor hallunk olyan kijelentéseket, hogy a depresszió csak a fejben létezik, vagy hogy csak a nőket érinti, netán, hogy a depresszió az egész életet elkíséri.

depresszió, tévhit |

InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalPhotos.net
A helytelen szóhasználat is okozhatja a félreértéseket, gyakran mondják, ha eluralkodik az emberen a levertség, szomorúság, hogy depressziós. Lássuk hát, melyek a depresszióval kapcsolatos leggyakoribb tévhitek:

1. tévhit: A depresszió nem valódi betegség

A klinikai depresszió súlyos kórkép, amely nemcsak az illető hangulatát befolyásolja, de a szervezetére is kihat. Kutatások bizonyítják, hogy a depressziónak genetikai és biológiai okai vannak.

A depresszióval küszködők szervezetében több a stresszhormon, és agyuk egyes területei csökkent aktivitás mutatnak.

2. tévhit: Igaz, hogy betegség, de semmit nem lehet tenni ellene

A depresszió kezelhető, a betegek több mint 80 százalékának állapota javul a kezelés hatására. Az első lépés a kivizsgálás, hogy a tünetek okait, például pajzsmirigy problémákat, kizárják.

Ha depresszió a diagnózis, az orvos javasolhat gyógyszeres kezelést, pszichoterápiát vagy a kettő kombinációját.

3. tévhit: A depresszió az élet természetes velejárója, mindenki levert néha

Egyenlőségjelet tenni a depresszió és a levertség közé olyan, mint ha azt állítanánk, hogy a tüdőgyulladás ugyanaz, mint a nátha.

Bizonyos negatív események hatására mindenki lehet néha levert vagy rosszkedvű, de ez csak néhány napig tart, míg a depresszió akár egy egész életen át is.

4. tévhit: A depresszió nem más, mint önsajnálat

A depresszió csak az Egyesült Államokban mintegy 19 millió embert érint. Néhányan a leghíresebb depressziósok közül: Nagy Sándor, Napóleon, Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt, Winston Churchill, Isaac Newton, Stephen Hawking, Charles Darwin, Ludwig van Beethoven, Michelangelo. Nem kifejezetten önsajnálatba süllyedt emberek.

5. tévhit: Akaraterővel leküzdhető a depresszió

Éppen annyira nem, mint a diabétesz vagy a szívbetegség. A szervezetben végbement kémiai változások okozzák, az akarattól függetlenül, leküzdéséhez tehát nem elég csupán a pozitív gondolkodás.

6. tévhit: A depresszió magától is elmúlik

Rendívül ritka esetekben igen, de a többség hónapokig, évekig vagy akár egész életében is szenved tőle. Ideiglenesen elmúlhat, majd visszatérhet.

A klinikai depresszió halálos betegség lehet, segítség nélkül akár öngyilkosságba is torkollhat.

7. tévhit: A depresszió az öregedés természetes velejárója

Igaz, hogy az idősek gyakrabban kerülnek olyan helyzetekbe, amelyek depressziót válthatnak ki, például a család, a barátok elvesztése, hanyatló egészségi állapot, elszigeteltség, anyagi nehézségek.

A ma 60 felettiek ráadásul olyan korban nőttek fel, amikor a lelki betegségekről nem illett beszélni, ezért az idősek gyakran a szégyenérzet miatt nem fordulnak orvoshoz.
depresszió, tévhit

2023-10-05 20:01:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop