Hirdetés

Vegyük komolyan a depressziót!

Mindenki lehet levert, szomorú, rosszkedvű, de ha ez akadályoz valakit a rutinfeladatok elvégzésében, ideje odafigyelni. A felnőttek mintegy 7 százalékát érinti a klinikai depresszió.

depresszió, testi jelek, fájdalom, szorongás |

InforMed Hírek13   InforMed | Dobos, L.


Ha az alábbi tünetek közül négyet vagy többet naponta észlel két héten át, és nem képes elvégezni a munkáját vagy a családi kötelességeit, keresse fel az orvost!

Többet vagy kevesebbet eszik a szokásosnál

Ha az agyunk tele van negatív gondolatokkal, gyakran elfelejthetünk enni, és nem érdekel többé a főzés sem. Ennek az ellenkezője is előfordul, az állandó éhségérzet és a túlevés.

Túl sok vagy túl kevés alvás

A közömbösség és az energia hiánya túl sok alváshoz vezethet, ez egyben menekülés is a szomorú gondolatok elől. Más depressziósokat annyira lefoglalnak a kényszeres gondolatok és a problémáikon való rágódás, hogy keveset alszanak, vagy akár álmatlanságban is szenvedhetnek. Ha nem elegendő az alvás mennyisége, a szervezet belső órája is felborul.

Az apró dolgok is kihoznak a sodrunkból

A depresszió megnyilvánulhat túlzott ingerlékenységben is. Ha az embernek fizikai fájdalmai vannak, gyakran ingerült, ugyanez áll a lelki eredetű fájdalmakra is.

A figyelem és az összpontosítás hiánya

Ha valaki elfelejti a határidőket, vagy akár a gyereket elhozni óvodából, már komoly gond van a koncentrálással. Ha teljesen lefoglalnak az ürességgel és szomorúsággal kapcsolatos gondolatok, mintha köd ereszkedne az agyunkra. A koncentrálás hiánya ráadásul rossz választásokhoz és kockázatos viselkedésformákhoz vezethet.

Már nem élvezzük azokat a dolgokat, amelyeket korábban

Árulkodó jele a depressziónak, ha már nem találunk örömet a valaha kedves foglalatosságokban. Ha valaki csak rossz hangulatban van, lehet, hogy kihagy egy-egy programot, de aztán visszatér a normális mederbe. A depresszió azonban apatikussá tesz, és nem érdekelnek már a korábbi hobbijaink sem. Itt is kialakulhat az ördögi kör, a depresszió megfoszt az örömtől, így nem tudjuk azt csinálni, amitől javulna a hangulatunk.

Értéktelenség, feleslegesség érzése

Önmaga ellen fordulhat az, aki hosszú ideig azt érzi, nem elég jó, nem számít senkinek sem. Hasonló helyzet, amikor valaki minden ok nélkül önmagát hibáztatja.

Gondolatok a halálról

Az öngyilkosság vissza-visszatérő gondolata, ha valaki elképzeli, mit szólnának a rokonok és a barátok, és a kivitelezés módján való gondolkodás egyértelmű jele annak, hogy ideje szakember segítségét kérni.

Pánik, szorongás

Az erős félelemérzés általában a szorongás jele, de utalhat depresszióra is. Van, akinél párhuzamosan fordul elő depresszió és szorongás.

Gyengeség, alacsony energiaszint

A depresszióval kapcsolatos letargia lehet az éhezés és a kialvatlanság következménye is, de jelezheti azt is, hogy valakit állandóan szomorú gondolatok foglalkoztatnak és reménytelennek érzi a helyzetét. Gyakran annyira kiveszi az energiát az emberből a krónikus lelki fájdalom, hogy még a rutinfeladatok elvégzésére sem képes, nem beszélve a munkáról és a családi kötelességekről.

Megmagyarázhatatlan fájdalmak

A depresszió okozta emocionális fájdalom fizikai tünetekben nyilvánulhat meg, például fejfájásban, gyomorpanaszokban, nyak- és hátfájásban, sőt, akár hányingerben is. Nem minden fájdalom a depresszió jele, de ha nincs mögöttes ok és nem múlik el magától, forduljunk orvoshoz.

Health

depresszió, testi jelek, fájdalom, szorongás

2015-03-30 13:24:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop