Hirdetés

Végletes próbák

Ellentmondásoktól tarkított századunk egyik jellemzője, hogy miközben a gazdaságilag fejlett országokban felesleges kilóiktól próbálnak megszabadulni a "túlcivilizált" polgárok, a Föld lakosságának több, mint fele alultáplált és éhezik. Az Európai Unióban minden tizedik ember elhízott és Magyarországon is a felnőtt lakosság több, mint fele túlsúlyos. Ugyanakkor, amerre nézünk, mindenhol nádszál derekú, csontsovány szépségek és gyönyörű, kockás hasú szívtiprók kacsintanak vissza ránk a reklámok világából. Csoda, hogy egyik végletből a másikba esünk?

tápanyagok, táplákozás, étrend, koplalás, alultápláltság |

Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft.

A táplálkozás elengedhetetlenül fontos szervezetünk fenntartásához és növekedéséhez. Az elégtelen, szegényes táplálkozás felborítja az elfogyasztott tápanyagok felszívódása és hasznosítása közötti egyensúlyt. Ez szöveteink és szerveink károsodásához vezethet.

Sokan vagyunk olyanok, akik ha egyszer rászánjuk magunkat a fogyókúrára, hajlamosak vagyunk átesni a ló túloldalára: túl gyorsan akarunk megszabadulni kilóinktól és ennek érdekében, ha kell, még éhezünk is. A végletekig hajszolt koplalás azonban alultápláltsághoz és végső esetben éhezéshez vezet. Ennek eredményeként pedig topmodellszerű szépség helyett, beesett szemeket, sápadt, fakó arcot, száraz, töredezett hajat látunk viszont a tükörben.

Az elégtelen táplálkozás és koplalás ugyanis vitamin-, és ásványianyag-hiány kialakulásához vezet. Hosszan tartó, szigorú -- már kórosnak nevezhető -- diétázás esetén szív- és anyagcserezavarok is felléphetnek. Fáradékonyak, rosszkedvűek, valamint ingerlékenyek leszünk, s koncentrációs készségünk is egyre romlik. Izmaink az elégtelen tápanyagbevitel eredményeként egyre jobban elgyengülnek, így csökken munkavégzési képességünk. Nőknél különösen nagy veszéllyel járnak az ilyen drasztikus fogyókúrák, hiszen ha a havi vérzéssel elveszített tápanyagokat nem pótoljuk, vashiányos vérszegénység alakulhat ki. Tartósan folytatott szigorú koplaló diéta a menstruációs ciklus zavaraihoz, majd teljes megszűnéséhez vezethet. A nagyon alacsony kalóriatartalmú (napi 400 kalóriánál kevesebb) diéták hosszú távon egészségkárosítóak. A teljes éhezés 8-12 héten belül sajnos halálhoz vezet.

Az alultápláltság nem csak a fogyókúrázókat veszélyezteti. Terhes és szoptató kismamáknak, idős embereknek, vegetáriánusoknak is figyelni kell a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelre. Kis étvágyú csecsemők és fiatal gyerekek, valamint hirtelen növésnek indult kamaszok fejlődésére is súlyos következményekkel lehet a tartós alultápláltság. Bizonyos esetekben az elégtelen táplálkozás, az éhezés (önéheztetés) pszichés eredetű problémákra vezethető vissza. Ilyenkor a tápanyag- és vitaminpótlás köztes lépcsőfok a pszichés működési zavarok eredeti okának feltárásában és a betegség kezelésében.

tápanyagok, táplákozás, étrend, koplalás, alultápláltság

2002-08-02 15:56:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop