Hirdetés

Zaklatás a közösségi oldalakon

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet megbízásából az Ipsos MORI piac- és közvélemény-kutató kérdezett meg nőket a közösségi oldalakon tapasztaltakról.

közösségi oldal, közösségi média, zaklatás |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Dániában, Olaszországban, Új-Zélandon, Lengyelországban, Spanyolországban, Svédországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban élő, 19-55 éves nőket kérdeztek meg a közösségi médiában átélt zaklatásokról. A résztvevők internet használata - saját értékelésük szerint - az alkalmitól a rendszeresig terjedt.

Az áldozatok stresszről, félelemről, pánikrohamokról számoltak be, sokaknak csökkent az önbizalma, romlott az önértékelése. A zaklatás vagy fenyegetés után az áldozatok hajlottak az öncenzúrára, ami közvetlenül fenyegeti a szabad véleménynyilvánítás jogát.

A válaszadók nagyjából egynegyedét (23 százalék) zaklatták legalább egy alkalommal, a legmagasabb arányban (33 százalék) az amerikai, a legalacsonyabb arányban (16 százalék) az olasz nők számoltak be zaklatásról.

Az érintettek 41 százaléka érezte legalább egyszer, hogy az online zaklatás fizikai fenyegetést jelent, 61 százalékuk pedig arról számolt be, hogy csökkent az önértékelése és az önbizalma. Több mint 55 százalékuk stresszt, félelmet vagy pánikrohamot élt át, 63 százalékuknak alvászavara lett, 56 százalék pedig úgy érezte, az esemény után sokáig nem volt képes koncentrálni.

Az érintettek több mint háromnegyede (76 százalék) számolt be viselkedése megváltozásáról: 32 százalékuk a továbbiakban nem nyilvánított véleményt bizonyos témákról, 24 százalékuk kezdett aggódni a családja biztonsága miatt.

A megkérdezettek jelentősen nagyobb része ítélte az állami szabályozást inkább elégtelennek, mint megfelelőnek minden országban, ahol a kutatás folyt.

A résztvevőknek csupán 18 százaléka értékelte a közösségi oldalak üzemeltetőinek reakcióit teljesen kielégítőnek.

közösségi oldal, közösségi média, zaklatás

2017-11-22 15:59:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop