Hirdetés

Gyakori bőrnövedékek a felnőttkorban

A gyermekkorra jellemző bőrdaganatok közül a festékes anyajegyek a felnőttek bőrén is megtalálhatók. A test és a bőr növekedésének megfelelően ezek a képletek kissé nagyobb méretűek, de általában változatlan alakúak és színűek.

anyajegy, bőrgyógyászat, bőrnövedék, bőrdaganat, festéksejt, xanthelasma, szemölcs, vírus, melanoma, bőrrák |

Gyógy-ír   Kisalföld | Szabó, L.

Az éreredetű anyajegyek többségének már csak maradványa látható ebben a korban.

A gyermekkorban kialakult szemölcsök vagy eltávolításra kerülnek, vagy idővel, a védekezőrendszer fejlődésének hatására maguktól eltűnnek (ez azonban általában többéves folyamat). Előfordulhat néha felnőttkorban is, hogy ennek a védőrendszernek nem áll rendelkezésre az összes fegyver a "szemölcsvírusok" elpusztításához. Az így kialakuló szemölcsök lényegüket tekintve megegyeznek a gyermekkorban megjelenőkkel. Vannak azonban bizonyos saját jellemzőik. A futószemölcs elsősorban nőknél fordul elő, és gyakran minden kezelési eljárásnak ellenáll. Többnyire nem különösen feltűnőek, de azzal a kellemetlen következménnyel járnak, hogy fertőző jellegük miatt bizonyos kozmetikai, szépészeti módszerek ilyen bőrön nem alkalmazhatók. A közönséges szemölcsök felnőttkorban, különösen a talpon tudnak jelentős méretűvé növekedni. Itt ugyanis tyúkszemnek vélik, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a szemölcs akkorára nőtt, hogy nyomja a talp bőre alatt futó idegeket és fájdalmat okoz. Bár ma már többféle hatásos ecsetelő is rendelkezésünkre áll, felnőtteknél kevésbé látványos az eredményük. Míg a gyermekeinket lelkesen kezeljük mindennap, saját szemölcseinkre nem fordítunk ekkora gondot. Pedig a szülő is fertőzheti környezetét.

A felnőttkorra jellemző bőrdaganatok egyik gyakran előforduló képviselője a nyeles fibróma. Ezek a vékony kocsányon lógó színes gombostűfejnyi, lencsényi, esetleg borsónyi nagyságú képletek ártalmatlanok, a bőr irharétegéből kiinduló jóindulatú növedékek. Nagy számban figyelhetjük meg a nyakon, de előfordulhat egyéb hajlatokban is, így például a hónaljban, emlő alatti redőben. A képletek elszaporodásához családi hajlam is szükséges. Ezeket a növedékeket kozmetikai célból távolítjuk el, a kocsány átmérőjétől függően ollóval vagy elektromos készülékkel. Bár az eljárás egyszerű, mégse próbálja meg otthon. Néha az anyajegyek is nyelesek. A kétféle képlet elkülönítéséhez szakemberre van szükség. A festékes anyajegyek levágása súlyos következményekkel járhat, a növedék rosszindulatú átalakulását eredményezheti.

Elsősorban hölgyeken előforduló, néha riadalmat okozó jóindulatú daganat az úgynevezett histiocytoma. Leggyakrabban a végtagokon lehet megfigyelni lencsényi, borsónyi, igen tömött, barna, egyedülálló képlet formájában. Előfordul, hogy rovarcsípés vagy sérülés után alakul ki. Hirtelen megjelenése, keménysége, színe a nem hozzáértőt néha megrémíti, rosszindulatú bőrrák kialakulására gondol. A növedéket csak akkor érdemes sebészileg eltávolítani, ha gyakran begyullad. Rosszindulatú elfajulástól nem kell tartani.

Elsősorban a szemek körül gyakran megjelenő, többszörös növedék a xanthelasma. Ez a lapos, sárgásfehér képlet a felső és alsó szemhéjakon fordul elő nagy számban, komoly kozmetikai problémát okozva. Nemritkán a szervezet zsíranyagcseréjének zavara áll a háttérben. Ezért olyan növedékek megjelenésekor bizonyos laborvizsgálatok elvégzése célszerű. Előfordul ugyanis, hogy az anyagcserezavar első tünetei ezek a kis csomócskák. A képleteket a bőrgyógyász vagy szemész különböző módszerekkel távolítja el. Az egyidejűleg fennálló zsíranyagcsere-zavart mind a képletek kiújulásának megakadályozására, mind az egyéb súlyos következmények (pl. érelmeszesedés) elkerülése érdekében a háziorvosnak rendeznie kell.

Xanthelasma palpebrarum típusos megjelenési helye a szemhéjnál. Hátterében a szervezet zsíranyagcseréjének zavara áll.

A rosszindulatú bőrrákok többnyire idősebb korban alakulnak ki, kivéve a festékes bőrrákot, azaz a melanomát. Ez a daganat a középkorosztálynál is gyakran előfordul. Kevéssé ismert, hogy nemcsak sérült, irritált anyajegyből fejlődhet ki, hanem megjelenhet az előzetesen ép bőrön is. A melanoma sokáig fennállhat úgy, hogy panaszt, fájdalmat nem okoz. Egyidejűleg azonban a hosszas várakozás alatt áttéteket adhat a vér vagy a nyirokáram útján. Időben végzett, korai eltávolítása teljes gyógyulással járhat. Érdemes ezért minden megváltozott vagy újonnan megjelent, fokozatosan növekedő képlettel szakembert felkeresni.

anyajegy, bőrgyógyászat, bőrnövedék, bőrdaganat, festéksejt, xanthelasma, szemölcs, vírus, melanoma, bőrrák

2002-07-18 13:22:02

No menu item defined, wrong database setup!
Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop