Hirdetés

Az akne kezelése

Aki volt már tinédzser, jól ismeri a bőrbajokat. Sajnos jó néhányan a tinikor után is bajlódunk velük. Nézzük hát, miként vehetjük fel a harcot ellenük!

akne, comedo |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft.

Amint húzódást vagy viszketést érzünk arcunkon, azonnal lendüljünk támadásba! Az antiszeptikus korrektorstiftek és egyéb krémek ­ ha kéznél vannak ­ megfelelőek. Ha nem, egy pöttynyi fogkrém vagy jégborogatás is megteszi. Ami fontos: ne vakargassuk meg a pattanást, és ne próbáljuk azonnal kinyomni.

 Ősszel és télen fülledt és levegőtlen helyiségben, stresszes életmód mellett fokozott a pattanásveszély. A meleg és a fülledtség ellen a frissítő tonikok és a nem szappanos arcmosás segít. Izzadó arcot ne púderezzünk felül, azzal eltömítjük pórusainkat. A

stresszt oldjuk jógával és lazítást elősegítő teákkal (citromfű, orbáncfű, levendula).

 A hormonok is felelősek lehetnek a pattanások kialakulásáért. Főleg a menstruáció alatt vagy előtt jelennek meg. Ezekre az időszakokra vegyünk zsíros bőrre való termékeket. Kétnaponta természetes alapanyagú, finom peelinggel letisztíthatjuk az elhalt hámsejteket és így tönkretesszük a baktériumok táptalaját.

 A menstruáció alatt ne nyomkodjuk ki pattanásainkat, mert akkor hamarabb begyulladhatnak. Az agyagpakolás gyulla-dásgátló, és leszívja a bőrfelületekről a zsírt.

 A kávé mint ajzószer szintén nem tesz jót a bőrnek. Sokan nem is sejtik, hogy a reggeli kávé az oka a gyulladásra hajlamos bőrnek. Igyunk inkább élénkítő vagy gyógynövényteákat.

 Gyulladást okozhat a bőr hibás kezelése is, éppen úgy, mint a túlápolás a nemtörődömség.

 A "nem komedogén" felirat azt jelenti a csomagolásokon, hogy nincs olyan anyag a termékben, ami a pattanások kialakulását elősegítené.

A SZAKEMBER SEGÍTHET

Aknéról akkor beszélünk, ha a pattanások krónikusan begyulladtak. Ez orvosi probléma, nemcsak kozmetikai, az ok a férfi hormon túlsúlya. Mivel ez betegség, és nem csak tinitünetről van szó, ne kísérletezzünk az aknék nyomkodásával és csodaszerekkel (csak kencével nem szüntethető meg), keressünk fel sürgősen egy specialistát. A szakemberek teljes stratégiát dolgoztak ki az akne ellen.

 Semmi olaj és zsíros krém! Ugyan a bőr egy kicsit ki fog száradni, de még mindig jobb, mint aknékkal. A vízalapú olajos krémek és tejek a legmegfelelőbbek az ápolásra. A nehéz éjszakai krémek tilosak.  Sajnos aki aknéra hajlamos, nem sminkelhet túl erősen. Antiallergén kőpúder, szem és szájfestés a maximum. Ha nem muszáj, még ez sem.  A zsírtalanító tonikok ajánlhatók, de nem az "agresszívak", az alkoholosak, erősen illóolajosak. Arcunk azonnal jelez, csíp, ha a kozmetikum nem megfelelő.

 Az orvos gyógyszeres kezeléssel és lézerterápiával is segítheti az akne eltűnését. Ha a pattanás közepe gennyes, ki kell nyitni. Ezt jobb, ha kozmetikus végzi kéthetente. Ha nem tudunk uralkodni magunkon, akkor tiszta kendővel csippentsük meg a pórus szélét, és felfelé tolva pattintsuk szét és nyomjuk ki. Bármiféle dilettáns eljárás egyre akutabbá teszi a problémát!

KEZELÉSE

Biztosan nem tudható, hogy mi előzi meg az akne kialakulását. A B-vitamin és az élesztő mindenesetre jó megelőző hatással rendelkezik. Sajnos kizárólag a reformétkezés és a fűszer/húsmentes diéta sem gyógyír. A leghatásosabb megoldás ­ ezt a kontrollcsoport bizonyította ­ a léböjt és egy hosszabb tisztítókúra.

 A tisztítókúrák között érdemes zöldség-gyümölcs napokat tartani, és rendszeresen sok folyadékot fogyasztani. Jó vér- és bőrtisztító hatású a gyermekláncfű, a katáng, a zsurló, a csalán, a nyírfalevél. A gyulladás csökkentésére elsősorban kamillát, körömvirágot és cickafarkot ajánlunk, a stressz csökkentésére pedig citromfüvet.

 Feltétlenül gondoskodni kell a rendszeres székletürítésről is. Krónikus emésztési zavarokra először érdemes 10-15 alkalommal kolon-hidroterápiát (intenzív vastagbéltisztítás) végezni. Majd a táplálkozás megváltoztatása mellett emésztésjavító enzim- és gyógynövénytermékeket célszerű 2-3 hónapon át fogyasztani. A vastagbél-baktériumflóra rendezése különösen antibiotikumok szedése után nélkülözhetetlen.

 A bőr védelmét érdemes vitamin-, ás-ványianyag- és nyomelem- készítményekkel (pl.: Natural P. Blue és Green), illetve azokat tartalmazó bőrápolószerekkel is kiegészíteni.




A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
akne, comedo

2002-07-25 15:09:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop