Hirdetés

Pattanásos bőr (akne)

Az akne (acne) gyakori bőrbetegség, amelyben a bőr pórusai eltömődnek, ami pattanások és gyulladt, fertőzött, gennyes csomók képződéséhez vezet.

akne, pattanásos bőr |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Az akne serdülőkön alakul ki hormonok, a faggyú, és a bőrön, valamint a szőrtüszőkben élő baktériumok együttes hatására. A bőr faggyúmirigyei a serdülőkorban aktívabbá válnak, és nagy mennyiségű faggyút termelnek. A beszáradt faggyú, levált szarupikkelyek és a baktériumok a bőr pórusaiban összegyűlve mitesszert (comedo) képeznek, amely elzárja a szőrtüszőből ürülő faggyú útját. Ha az elzáródás nem teljes, fekete mitesszer látható, ha teljes, akkor fehér. Az elzáródott szőrtüszőben baktériumok szaporodnak el, és a faggyúban lévő zsírokat lebontva tovább izgathatják a bőrt. A gyulladt fekete és fehér mitesszerekből képződnek azok a bőrelváltozások, amelyeket pattanásoknak nevezünk. Ha a pattanás irritációja fokozódik és fertőződik, gennyes csomó keletkezhet.

Ha a betegnek mitesszerei, pattanásai és gennyes hólyagjai vannak - gennyes csomók nélkül -, akkor felszíni aknéról beszélünk. Ha a gyulladt pattanások mélyen a bőrbe terjednek, és gennyel teli tömlők alakulnak ki, amelyekből megrepedve nagyobb tályog keletkezhet, akkor ezt a kórképet mély aknénak nevezzük.

Tünetek

Az akne télen gyakran romlik, nyáron pedig javul, feltehetően a nap jótékony hatására. A diétának nincs, vagy csak csekély hatása van az aknéra, bár egyesek úgy gondolják, hogy bizonyos ételekre érzékenyek. Ezen ételeknek a többheti megvonása, majd az étrendbe való visszavétele segít kideríteni, hogy valóban befolyásolják-e az aknét. Az akne fiatal nőkön minden menstruációs ciklusban megjelenhet, a terhesség alatt eltűnhet, vagy számottevően rosszabbodhat is. Az anabolikus szteroidokat fogyasztó serdülők aknéja súlyosbodhat. Egyes kozmetikumok a pórusok elzárása révén szintén súlyosbíthatják az aknét.

Mély akne esetén a fertőzés szétterjedhet, nagy, vörös, kiemelkedő, gyulladt területek, gennyel teli tömlők és tályogok alakulhatnak ki; megrepedve valamennyi elváltozás heget okoz. A pattanások nyomkodása, megnyitásukkal való próbálkozás a felszíni aknét, a fertőzést, gyulladást és hegesedést ronthatja.

Kezelés

Az érintett területek napi többszöri lemosása az elváltozásokra alig hat, de a zsíros arcbőr küllemét javíthatja. Bármilyen jó minőségű szappan használható. Az antibakteriális szappanok további előnyt nem nyújtanak, a hámlasztó szappanok tovább száríthatják a bőrt, de irritálhatják is. A forró borogatás felpuhíthatja a mitesszereket, megkönnyítve eltávolításukat. Az orvos megmutathatja a betegnek vagy családtagjának, hogyan lehet hetente egyszer-kétszer steril tű vagy comedo-nyomó eszköz segítségével eltávolítani a mitesszereket. A pattanást csak a gennyes hólyag képződését követően szabad steril tűvel megnyitni. Az egyéb kezelések az akne súlyosságától függően szükségesek.

Felszíni akne

A pattanások kezelésére antibiotikumot (klindamicin vagy eritromicin) lehet helyileg alkalmazni, esetleg az irritáló hatású A-vitaminsavval (tretinoin) kombinálva. A szájon át szedett antibiotikumok (pl. tetraciklin, minociklin, eritromicin vagy doxiciklin) javíthatják vagy megelőzhetik a felszíni aknét, a betegnek azonban hónapokig, esetleg évekig kell szednie a gyógyszert.

A napfény javíthatja az aknét, mert szárítja a bőrt, és enyhe hámlást okoz, ami gyorsítja a gyógyulást. A tretinoint használó betegeken azonban a napozás erős bőrizgalmat okozhat. A krém, folyadék vagy gél formában alkalmazott tretinoin szárítja a bőrt, elővigyázatosan kell alkalmazni. Ha irritáció jelentkezne, a tretinoint csak éjszakánként, vagy minden második éjjel szabad használni. Az arcra vékonyan kell kenni, a szemeket, a száj és orr körüli barázdákat el kell kerülni. A tretinoinkezelés első napjaiban az akne romolhat, a javulás rendszerint 3-4 hetet vesz igénybe.

Más, megfelelő helyi kezelésre szolgáló szerek: a benzoilperoxid - a legjobb recept nélkül kapható helyi akneellenes szer -, és a különféle, ként és resorcint tartalmazó készítmények. E szereket általában naponta kétszer, reggel és este alkalmazzák.

Mély akne

Az orvosok célja a mély akne okozta hegesedés megelőzése, rendszerint szájon át szedhető antibiotikumot (tetraciklin, minociklin vagy eritromicin) rendelnek. A mély aknéban szenvedő betegeknek a visszaesés megelőzésére e gyógyszereket heteken, hónapokon, sőt néha éveken át kell szedniük. Az antibiotikumot szedő serdülő lányokon hüvelyi sarjadzógombás fertőzés alakulhat ki, amelyet további gyógyszerrel kell kezelni. Ha a sarjadzógombás fertőzés kezelése sikertelen, az akne antibiotikum kezelése nem javasolt.

Amikor az antibiotikumok nem hatnak, a legjobb kezelés a szájon át adott izotretinoin. Ez a gyógyszer forradalmasította az akne kezelését, azonban nagyon súlyos mellékhatásai lehetnek. Az izotretinoin károsíthatja a fejlődő magzatot, a gyógyszert szedő nőknek hatásos fogamzásgátlót kell alkalmazniuk, hogy ne essenek teherbe. A szexuális életet élő nőknek az izotretinoin szedés megkezdése előtt egy hónappal, majd a gyógyszerszedés alatt havonta kell terhességi tesztet végezniük. A fogamzásgátlás, vagy szexuális önmegtartóztatás a gyógyszerszedés megkezdése előtti hónaptól az elhagyása utáni hónapig kell, hogy tartson. Annak ellenőrzésére, hogy a gyógyszer nem károsította-e a májat, vérképet, vagy a vér zsírjait (triglicerid és koleszterin), vérvétel szükséges. Ezeket a vizsgálatokat a kezelés megkezdés előtt, 2 héttel ezután, majd havonta kell elvégezni.

A legtöbb izotretinoint szedő betegen a szem szárazsága, cserepes ajkak, és a hímvessző, valamint a hüvely nyálkahártyájának kiszáradása jelentkezik. A vazelin általában enyhítheti a bőr szárazságával kapcsolatos panaszokat. Az izotretinoint szedő betegek 15%-ánál a nagy ízületek és a gerinc alsó szakaszának (deréktáj) fájdalma és merevsége alakulhat ki, a fájdalom általában az adag csökkentésekor megszűnik. A kezelés általában 20 hétig tart.

Ha a betegnek ismételt kezelésre van szüksége, a két kezelés között legalább 4 hónapnak kell eltelnie. A bőrgyógyászok néha kortikoszteroid injekciót adnak a gyulladt csomókba. Az orvos meg is nyithatja és kiürítheti az aknés tömlőket. A kis hegek eltávolítására alkalmas lehet a dermabrázió, amely során a bőr legfelső rétegét csiszoló fémeszközzel ledörzsölik.

Az akne kezelésére nem javasolt a röntgenbesugárzás, a helyi kortikoszteroid kezelés pedig ronthatja a folyamatot. Az olyan nők számára, akiknél a menstruációs ciklus alatt alakul ki súlyos akne, a fogamzásgátló tabletta szedése segíthet, a kezelést azonban legalább 6 hónapig kell folytatni a hatás eléréséhez.

akne, pattanásos bőr

2009-02-24 12:39:57

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop