Hirdetés

Tiszta arcbőr

Az arcon, de a nyakon, mellen, háton is gyakran jelennek meg kisebb pattanások, ezeken a helyeken van ugyanis a legtöbb faggyúmirigy. Nem vagyunk védettek ellene, de sokat lehet tenni a megelőzésért.

akne, pattanás, arcbőr, bőrápolás |

InforMed Hírek14   InforMed | Sándor, K.


Ne mossa túl gyakran az arcát

Az akne vagy a mitesszer nem a piszkos bőr miatt jelenik meg, a túl gyakori mosakodás azonban irritálhatja a bőrt, és csak ront az akne állapotán. Nem tesznek jót a túl sok vegyi anyagot tartalmazó szappanok és lemosók sem. A legjobb naponta kétszer semleges szappannal és vízzel arcot mosni.

Nyugodtan eheti a kedvenc ételét

Tévhit az, hogy a zsíros ételek vagy a csokoládé aknét, pattanást okoz. Az akne akkor keletkezik, amikor a pórusokat eltömi a zsír, a bőrsejtek vagy a közönséges baktériumok, és begyulladnak. Ha észreveszi, hogy egyes ételek hatására pattanások jelennek meg, kerülje azt az ételt, nem kell azonban csak azért nem enni pizzát vagy csokoládét, hogy szép legyen a bőre.

Igyon sok vizet

Az egész nap folyamán ajánlatos minél több vizet inni, hogy ne száradjon ki a bőre. Fontos, hogy sok A- és E-vitaminban gazdag gyümölcs és zöldség is kerüljön az asztalra, mert ezek jót tesznek a bőrnek. Sok E-vitamin van a spenótban és a brokkoliban, A-vitamin pedig a színes gyümölcsökben és zöldségekben (répa, sárgadinnye, őszibarack és paprika).

Ne használjon zsírt tartalmazó kozmetikumokat

Ezek eltömik a pórusokat, jobbak például az ásványi alapú kozmetikumok. Az alapozó se legyen olajos. Fontos, hogy bármilyen fáradt is, este mindig távolítsa el a sminket.

Ne napozzon

Újabb tévhit, hogy a napozás, a lesülés tisztítja a bőrt, az igazság az, hogy az UV-sugarak rákot, korai öregedést és ráncokat okoznak. További veszély, hogy egyes akne elleni gyógyszerek még érzékenyebbé tehetik bőrt az UV-sugarakra. Ha mégis a napra megy, legalább 15-ös faktorszámú és kizárólag olajmentes naptejet használjon.

Applikátorral vigye fel a krémet és a sminket

Vattapamaccsal vagy pálcikával vigye fel a krémet, alapozót és hasonlókat, ha mégis a kézzel kénytelen, csak az ujjai hegyét használja.

Vigyázzon a hajápolókkal is

Egyes hajzselék vagy kondicionálók is eltömíthetik a pórusokat, amikor a haj érintkezik az arcbőrrel. Ne használjon olajos sampont, és ügyeljen arra, hogy a haja ne lógjon az arcába.

Ne fogdossa az arcát

Ronthat az aknék állapotán, ha zsíros és baktériumokkal szennyezett kézzel az arcához nyúl. Lehetőleg a mobiltelefon se érintkezzen az arcával. Nem tesz jót az aknékkal tarkított bőrnek a verítékezés sem, ilyenkor mossa meg az arcát semleges szappannal.

Ne nyomkodja a pattanásokat

Ha így tesz, azzal csak fokozza a bajt, próbálja meg legyőzni a kísértést. A nyomkodás csak késlelteti a gyógyulást, és fokozza a hegesedés kockázatát.

A gyógyszert az utasításnak megfelelően szedje

Az akne elleni gyógyszereknek idő kell ahhoz, hogy hassanak, a legtöbb 8 hét múlva kezd el hatni. Mindenképpen tartsa be az orvos utasításait. A túl sok kezelés irritálhatja a bőrt, a túl kevés viszont hatástalan.

akne, pattanás, arcbőr, bőrápolás

2017-02-26 14:31:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop