Hirdetés

Élősködők a bőrön - Így védheti meg magát a bőrgombáktól

Nedvesség és meleg... Ideális körülmények a kellemetlen élősködők számára. Ha a gombák bejutnak a bőrbe, és ott elterjednek, akkor makacs bőrbetegségekhez vezethetnek...

bőrgomba, viszketés, Candida |

Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(3):64-65   Celsus Kft. | Tamás, É.

Becslések szerint minden negyedik ember d valamilyen bőrgombával. Nem is csoda hisz a paraziták - a szaknyelvben dermatofiták - igencsak fertőzőek.

Nem csak a gombán múlik…

A bőrgomba a fonálgombák csoportjába tartozik, s főleg a bőrt és a körmöket támadja meg. Élősködőkként a felhám szarurétegének részeivel táplálkozik. Különösen kellemes körülmények közt él a lábon és a körmön, illetve a körömágyban, ahol is a leggyakoribbak a gombás megbetegedések.

Hogy megtelepednek és szétterjednek-e a gombák, az a következő tényezőktől függ:
- az adott gombafaj támadó kedvétől
- a szervezet védekezőképességétől
- attól, hogy mennyire „gombabarát” az érintett terület.

Különösen jó közegre lelnek a gombák ott, ahol nedvesség, sötétség, savasság és meleg van.

Jegyezzük meg! A bőrgombák például a szaunák, gőzfürdők párás külső előterében, az uszodák nedves taposóiban és a sportlétesítmények zuhanyfülkéiben is szép számmal leselkednek áldozatukra. Ha pedig izzadságtól vagy víztől felpuhult bőrre lelnek, már könnyű dolguk van.

Kellemetlen viszketés

A bőrgombás fertőzést az orvostudomány tineának nevezi, és az érintett testrész alapján további fajtákra osztja: eszerint a lábgombát tinea pedis-nek, a nagy kiterjedésű fertőzéseket a testen tinea corporís-nak, a kéz fertőzését tinea manus-nak hívják.

Tudta? Megkülönböztetünk felszíni, közepestől erős kiterjedésűig és mélyebbre hatoló fajtákat. A felszíni típusra a kör alakú púp jellemző, melynek vörös a pereme és hámlik. A gomba a góc közepéből a perem irányába növekszik. Mint ahogyan minden gombás fertőzésnél, ez is legtöbbször kellemetlen viszketéssel párosul.

Ezenkívül fennáll annak a veszélye, hogy a károsodott bőr többé már nem tud védekezni az állandóan jelen lévő baktériumok ellen. A gombás betegségek okozta berepedések ugyancsak ideális bejutást tesznek lehetővé a baktériumok számára. Az ilyen bakteriális másodfertőzések gyakorta vezetnek súlyos bőrgyulladáshoz.

Makacs fertőzés esetén…

Amennyiben az otthoni kezelés nem hoz eredményt, vagy a betegség rosszabbodik, forduljon orvoshoz, aki a gombafajtát pontosan meg tudja határozni és az erre megfelelő hatóspektrumú gyógyszert írja fel! Például nem minden vény nélkül kapható gombaölő szer hat egyformán jól a betegség összes kórokozója ellen. Ezenkívül a nagy területre kiterjedt fertőzések vagy az ellenálló körömgombás betegségek adott esetben szükségessé teszik a vényköteles szerek szedését!

Fontos a következetes kezelés

Ha a gombáknak sikerül bejutniuk a bőr mélyebb rétegeibe, akkor komoly gyulladásokat idézhetnek elő. A tinea capitis esetében például, mely a fejbőr gombás betegsége, a gombák behatolnak a hajtüszők mélyére, és gyakran igen erősen gennyező pörsenéseket okoznak. Amennyiben bizonyosságot nyert, hogy a tüneteket gombás fertőzés váltja ki, akkor recept nélkül kapható gombaölő szerekkel próbálkozhatunk. Léteznek kenőcsök, krémek, hintőporok, zselék vagy ecsetelő-, illetve permetezhető oldatok. Hatóanyagaik az ekonazol, klotrímazol, ketokonazol vagy kiklopirox.

A sikeres kezelés érdekében néhány szabályt szigorúan be kell tartani:

  • A gombaölő szert - antimikotikum - legalább négy hétig kell használni, akkor is, ha a bőr már egészségesnek tűnik, hogy egészen biztos legyen, valóban minden kórokozó elpusztult!
  • Az ismételt fertőzés elkerülése végett cserélje naponta a törülközőket, fehérneműt és a ruházatot, s ezeket legalább hatvan fokon mossa ki!
  • A hatvan fokon nem mosható alsóneműt és zoknikat öblítse ki gombaölő oldattal!
  • Lábgomba esetén a lábbelit is naponta váltsa, és fertőtlenítse speciális spray-vel!

Háziállatoktól elkapott gombák

Nem is feltételeznénk, hogy a különösen agresszív gombás bőrfertőzéseket elkaphatjuk a háziállatoktól is, főként macskáktól, hörcsögöktől vagy tengerimalacoktól, például mikrosporum canist vagy trichofiton gipseumot. Ezek elsősorban nagyfelületű fertőzéseket okoznak a testen, a kézen, és rendkívül mélyre hatolnak a bőrbe. Az ilyen esetekben az orvos tenyészetet helyez a bőrre, hogy pontosan meghatározza a gomba fajtáját, és személyre szabott kezelést ír elő.

Így nincs esélyük a gombának

Sokkal jobb a bőrgomba kezelésénél, ha nem is kapjuk meg ezt a kellemetlen élősködőt. A következő módon védheti meg magát tőlük:

Csak alkálimentes szappannal vagy tusfürdővel mosakodjon! Ezek megakadályozzák, hogy felduzzadjon a felhám szarurétege, megsérüljön a savköpeny, mely által a bőr védtelenné válik a kórokozókkal szemben.

Tisztálkodás után mindig alaposan törülközzön meg, különösen a bőr hajlataiban, azaz a hónalji részen, a combhajlatban, a lábujjak között és nőknél a mell alatt!

Gyakran cserélje a törülközőket, és főzze is ki azokat!

Mondjon le a műszálas fehérneműről és zoknikról! Ezek alig engedik szellőzni a bőrt, nem szívják fel a nedvességet, s ezáltal ideális nyirkos terepet biztosítanak a bőrgombáknak.

Hordjon fürdőpapucsot ott, ahol az emberek mezítláb mászkálnak: fürdőkben, szaunában, sportlétesítmények közös zuhanyzóiban és hotelszobákban!

Aki hajlamos a lábgombásodásra, megelőzésképpen szórjon gombaölő hintőport a zoknijába és a lábbelijébe!

Természetes megoldások

Legfontosabb az immunrendszer megerősítése, enélkül egyetlen szer sem tud tartósan hatni. Ehhez javasolt kasvirág-, lapacho-, macskakarom-, shii take-, propolisz-, méhpempő-, ginszengtartalmú szerek, teák fogyasztása.

A grépfrútmagkivonat nem csak immunerősítő, hanem természetes csíraölő hatású is. Belsőleg csak a nem keserű változatot ajánljuk (3-4x 20-30 csepp 6-8 hétig). Külsőleg lemosásokhoz, ecseteléshez a keserű változat is alkalmas.

Teafaolajjal, levendula-, rozmaring- és majoránnaaromákkal is kezelhetjük a gombás bőrt, körmöt. Ezeket krémekhez, fürdővízhez, borogatásokhoz ajánljuk.

A sav-bázis háztartás rendezése is elengedhetetlen gombásodás esetén, ezért tartson lé- vagy zöldségnapokat, ne egyen legalább 3-6 hónapig fehér liszttel és fehér cukorral készült ételeket! Kerülje a kávézást, az alkoholfogyasztást és a szénsavas italokat, tömény gyümölcsleveket!

Veszélyes taposók

Az uszodák lábfertőtlenítő taposói nem védenek megfelelő módon a lábgomba ellen. A kívánt hatás elérése érdekében legalább tíz percig benne kellene tartani a lábunkat. Ezenkívül sok fürdőben már nincs is gombaölő szer, s a permetsugár hatására a bőrről leváló gombaspórák tömegesen úszkálnak a tócsákban.

T.É.

bőrgomba, viszketés, Candida

2007-03-25 08:47:42

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop