Hirdetés

A pikkelysömör kezelési lehetőségei

Sajnos a pikkelysömör sok felnőttnek és gyermeknek okoz kellemetlenséget. Vannak, akiknek csak a fejbőrén fordul elő, míg másoknak az évek múltával az egész testét beteríti, komoly gyulladással, erős pikkelyes hámlással járó bőrtüneteket vált ki. Súlyosabb esetben megtámadja, és eldeformálja az ízületeket. Nem csoda hát, ha sokaknak nemcsak esztétikai problémát, hanem komoly lelki, magánéleti krízist is okoz. Ezért hát az érintettek úgy várnak minden újfajta megoldási lehetőséget, mint a megváltást...

psoriasis, pikkelysömör |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft.

A pszoriázis vagy pikkelysömör elsősorban a bőrön, a hajas fejbőrön és a körmökön okoz kisebb-nagyobb elváltozást: téglavörös, enyhén kiemelkedő, ezüstfehér pikkellyel fedett viszkető foltokat. Méretük eléggé eltérő, a kórkép leggyakrabban a térden, könyökön, a keresztcsont felett és a fejbőrön kezdődik. A körmök megvastagodnak, lemezesen szétválnak, kisebb bemélyedések eletkezhetnek, vagy olajfoltszerű sárgás foltok jelentkeznek rajtuk.

A betegség bármely életkorban jelentkezhet, lökésszerűen romolhat, majd feltisztulhat a bőr, legtöbbször egy életen át elkíséri az érintetteket. Nem fertőző, ha pedig a családban valakinél mégis megjelenik, annak örökletes oka van. A pszoriázis előfordulási aránya 25%-kal nő, ha valamelyik szülő pikkelysömörös, s 60-70%-kal, ha mindkét szülő beteg.

Akkor a legzavaróbb, ha látható testfelszíneken jelenik meg, mert ilyenkor a nem túl esz tétikus foltok sokakban undort, visszatetszést váltanak ki. Sok esetben azonban a házastársak egymástól való elidegenedését, komoly lelki törést, súlyos depressziót és elizolálódást is eredményez.

MI OKOZZA A PSZORIÁZIST?

Valószínűleg valamilyen örökletes elváltozás áll a háttérben, melynek a kifejlődését, felszínre kerülését számos faktor előidézheti. Az érintett bőrrészeken az átlagosnál jóval nagyobb ütemben kezdenek el szaporodni, osztódni a bőrhámsejtek, s ez lemezes, pikkelyes hámlást, az alatta található területen pedig gyulladást idéz elő. Fő provokáló és rontó tényezők:

  • Fertőző betegségek (vírusos, bakteriális).
  • Erős pszichés megterhelés: stressz, gyász, munkahely elvesztése, családi konfliktusok, túlterhelő munka.
  • A bőr sérülései, fertőzése, felmaródások, csípések.
  • Egyes gyógyszerek szedése (lítium, malária-
  • ellenes szerek, szteroidok, bétablokkolók...)
  • Vegyi anyagok (festékek, tartósítók...).
  • Allergiák, túlérzékenység (élelmiszerek, vegyi anyagok, tartósítószerek).
  • Anyagcsere-betegség (elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, köszvény, kőképződési hajlam...).
  • Emésztési zavarok, májbetegség, csökkent epeürülés.
  • Életmódbeli hibák: helytelen táplálkozás, kevés folyadékbevitel, élvezeti cikkek (alkohol, kávé, cigaretta) fogyasztása, kevés alvás, kevés pihenés.

MILYEN SZÖVŐDMÉNYEI LEHETNEK?

Súlyos, komolyabb komplikációkkal ritkábban jár. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

  • egész testre vagy nagy felületekre kiterjedő pszoriázis komolyabb gyulladással
  • pikkelysömörös foltokon kisebb pusztulák jelennek meg
  • betegek 1/5-énél ízületi gyulladás csatlakozik a bőrtünetekhez, bár ez előfordulhat már a bőrpanaszok megjelenése előtt is.

MILYEN ALTERNATÍV MÓDSZEREKKEL KEZELHETŐ?

A szokványos bőrgyógyászati kezelésekhez szükség lehet kiegészítőként más kiegészítésekre is, hogy a folyamat ne haladjon előre, illetve, hogy a meglevő foltok száma és azok nagysága könnyebben visszaszorítható legyen:

  • méregtelenítő kúrákra, diétákra
  • vértisztító, immunerősítő gyógytermékekre
  • vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok szedésére
  • létfontos zsírsavak adására, pótlására
  • emésztésjavítókra, béltisztítókra
  • májregenerálókra, epehajtókra
  • sav-bázis háztartást korrigáló készítményekre
  • kénes gyógyfürdőkre, holt-tengeri sós vagy olajos fürdőkúrára
  • fényterápiára.

Azt azonban, hogy kinek mire van szüksége, alapos kivizsgálás után és a leletek ismeretében kizárólag, hozzáértő orvos döntheti el.

ÚJ REMÉNY A KEZELÉS TERÉN

Az elmúlt hónapokban hazánkba látogatott Ausztráliából egy neves bőrgyógyász, aki az elmúlt években számtalan pszoriázisos és ekcémás beteget kezelt igen jó eredménnyel szteroidtartalmú szerek helyett természetes alapanyagú készítményekkel. Dr. Michael Tirant 3-féle külsőleg alkalmazható terméket fejlesztett ki betegei számára: egy a pikkelyeket gyengéden leoldó gyümölcssavas gélt, egy gyógynövényekből álló krémet, s egy növényi olajokat tartalmazó kondicionáló szert. Ezeket fürdőszerként, bőrápolóként és samponként is lehet használni.

Emellett komplex életmódprogramot állít össze mindenkinek, s olyan kínai gyógynövény- készítményeket is rendel, melyek a betegek aktuális általános állapotának leginkább megfelelnek. Így már 4-6 hét alatt is látványos enyhülést tud elérni, s tartós kezeléssel a betegség akár 70-90%-ban is enyhülhet, visszahúzódhat.

Természetesen tartós és örökre szóló gyógyulást Tiran doktor sem ígérhet, sőt az sem rajta múlik, hogy a javulás kinél milyen fokú és tartós lesz. Hiszen, ha valaki nem képes lemondani káros szokásairól, vagy a munkájából adódóan továbbra is komoly stressznek, vegyianyag-terhelésnek van kitéve, akkor a leghatásosabb szer sem tehet csodát.

Az ausztrál készítményeket jelenleg egy bécsi egyetemi klinikán tesztelik, s az ottani kollegák tapasztalatai szerint is igen jó kilátással kecsegtethetők a pikkelysömörrel küszködők. (A kozmetikai termékcsaládot hazánkban a Rica Hungária Kft. - Budapest, XII. ker. Kiss J. altb. u. 56. - adta be engedélyezésre.)




A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
psoriasis, pikkelysömör

2002-07-25 13:51:53

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop