Hirdetés

Szemölcsűzés

Naná, hogy pont ott és épp akkor nő, amikor legkevésbé van rá "szükség". Egészségünket ugyan nem károsítja, ám kellemetlenséget okozhat, és a látványa is bosszantó. Hogy miről is van szó? A szemölcsről, amit hatvanféle humán papillomavírus okozhat.

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(10):55-55   Celsus Kft. | Sütő, Gy.

A szemölcsök bőrünk rendellenes kinövései. Valamelyik papillomavírus okozza, amikor bőrünk külső rétegébe ágyazódik.

Szemölcstan

Szemölcsök bármely életkorban keletkezhetnek, de gyerekkorban a leggyakoribbak. Túlnyomó részük ártalmatlan, s egyik testtájunkról a másikra könnyen szóródnak. Ám az emberről emberre történő "áttelepülésük" egyáltalán nem jellemző, fertőzőképességük alacsony.

FONTOS! A szabályt erősítő kivételek a nemi szervek szemölcsei, mert ezek viszont ragályosak!

A szemölcs végleges nagysága és alakja az okozó vírusfajtától és a testen való elhelyezkedésétől függ. Többségük fájdalmatlan, mások, ha idegeket nyomnak, fájhatnak. Egyes szemölcsök csoportosan nőnek - mozaikszemölcs -, mások elkülönülten, magányosan.

A bőrgyógyászok a szemölcsöket elhelyezkedésük és alakjuk szerint osztályozzák. Így létezik:

  • talpi vagy tenyéri szemölcs
  • genitális szemölcs
  • gégeszemölcs
  • közönséges szemölcs
  • fonálszerű szemölcs
  • lapos szemölcs

A közönséges szemölcs - verruca vulgaris - bármely testrészünkön megjelenhet, de elsősorban kezünkön, ujjainkon, talpunkon és karjainkon alakulhat ki. A 30 évesek és fiatalabbak körében gyakori.

Tünetek

A szemölcs megjelenését és méretét nem csupán elhelyezkedése határozza meg, hanem esetenként az "őt" érő irritáció és az ebből következő sebesedés mértéke is.

A közönséges szemölcs jól körülhatárolt, érdes felületű, kerek vagy szabálytalan formájú, kemény, a színe lehet szürke, sárga, barna vagy szürkésfekete. Kicsiny csomócskák alkotják, átmérője 2-10 mm.

A lapos szemölcs meglehetősen érzékeny. Leggyakrabban gyermekeken és fiatalkorúakon tűnik fel. Sima a felülete, sárgásbarna színű, leginkább az arcon és a bőrredőkön látható.

A genitális szemölcs - condyloma acuminata - puha, nedves, kisméretű, rózsa- vagy szürkés színű polip, mely megnőhet. Főként a végbélnyílás környékén, valamint a férfi és a női nemi szervek meleg, nedves részein alakul ki, a HPV (human papillomavírus) hatására. Méhnyaki betegségeket, sőt méhnyakrákot is okozhat, ráadásul fertőző.

Hogyan kezelhető?

A közönséges és a lapos szemölcs jól kezelhető például szalicilsavval és szemölcseltávolító tapasszal. A genitáliás szemölccsel feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

FIGYELEM! Gyógyszeres kezelés esetén a gyógyszert csakis orvos írhatja fel!

A védőtapasz egyébként csillapítja a szemölcs gyökere körüli fájdalmat. Bizonyos esetekben az orvos elrendelheti az eltávolítást, ilyenkor folyékony nitrogénnel lefagyasztják: ez a kryo-terápia. Máskor hagyományos sebészi módszerrel kimetszik, illetve lézer vagy elektromos áram felhasználásával távolítják el.

A diétázás is segíthet!

Egy tanulmány szerint a heti 2-4 alkalommal történő alkoholfogyasztás megsokszorozza a genitális szemölcs kialakulásának valószínűségét. Az elfogyasztott alkohol mennyiségének növekedésével fokozottan jelentkezhetnek ezek a bőrelváltozások. Hasonlóképpen a sertéshús is okozhat ilyen problémákat. Értelemszerű, hogy a szervezetünkre ártalmas anyagok megvonásával helyreállítható az eredeti állapot.

Vakarni tilos!

A szemölcs, ha fertőz, testi érintkezéssel terjed, és ugyanannál a személynél egyszerre több testtájon is megjelenhet. A vírusfertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében a szemölcsöt nem ajánlatos vakargatni!

Gyógynövény-terápia

± A gyógynövényekkel foglalkozó szakemberek a vérehulló fecskefüvet - chelidonium majus - ajánlják a szemölcsök ellenszereként. A friss növény tejszerű váladéka ugyanis leszárítja a szemölcsöt. (Akárcsak az öszszezúzott fokhagyma, ha dunsztkötésben a szemölcsre tesszük.)

FIGYELEM! Vigyázzunk, hogy ezt a gyógymódot mikor alkalmazzuk, mert átható kolbászszagot kölcsönöz.

A fentebb ismertetett kezelési módok mellett más természetes gyógymódok, például az immunerősítés is segítheti a gyógyulást.

Nikotinártalom

A genitális szemölcs kialakulásának feltétele a szexuális kontaktus. Elemzések bizonyítják, hogy ez a rendellenesség gyakrabban előfordul a dohányosok körében, mint a nemdohányzóknál.

S. Gy.

2004-10-03 17:43:59

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop