Hirdetés

A hormonális eredetű hajhullás

A sok férfi életét megkeserítő hormonális eredetű hajhullás nagyon gyakori. Általában a 30. év után a fejtetőn (ún. Szent Péter-fej), illetve a homlok két oldalán (titkos tanácsosi szöglet) kezdődik, majd fokozatosan kisebb-nagyobb fokú kopaszsághoz vezet.

hajhullás, hajvesztés |

InforMed Hírek15   InforMed | Szabó, L.


A hajhullás e típusának 20 év körül kezdődő, korai formájában gyakran csak a halánték- és a tarkótájékon marad körkörösen haj. A szőrtüszők eleinte vékonyabb, színűket vesztett hajszálakat termelnek, majd fokozatosan tönkremennek, elpusztulnak. Tehát a hajvesztés maradandó, irreverzibilis.

A hajhullást gyakran kíséri a haj fokozott zsírosodása, korpázása. A korpás felrakódás alatt a fejbőr sokszor gyulladt, viszket. Néha egyidejűleg a szemöldök korpás gyulladását és az orrtól a szájzugig húzódó bőrterület zsíros hámlását is észlelhetjük.

Mindezen tünetek és panaszok hátterében a férfi nemi hormonok (androgének) változó mértékű túlsúlya, túltermelése áll. Így ezt a típusú hajhullást a férfiasság jeleként is értékelhetjük, ami vigaszként szolgálhat a férfi nem kopaszodó képviselői számára.

A hormonháztartásba ilyen panaszok esetén - a várható komoly következmények miatt - nemzőképesség csökkenése, emlőnövekedés, stb. - nem szabad beleavatkozni.

Ezért a kezelés elsősorban tüneti, azaz a hajhullás lassítására, a zsíros korpás, gyulladt fej- és arcbőr tünetmentesítésére irányul. A készítmények kiválasztását érdemes értő szakemberre bízni. Fontos tudni, hogy ha a bevált sampont, hajszeszt, ecsetelőt stb. elhagyjuk, a panaszok, tünetek kiújulnak.

Nőknél is előfordulhat a hajhullásnak ez a formája, bár általában csekélyebb mértékű, kopaszsághoz igen ritkán vezet. Bizonyos fogamzásgátlók szedése, hormontermelő daganatok, vagy fokozott hormontermeléssel járó betegségek kialakulása, valamint a havi vérzés végleges elmaradása okozhatja a haj - elsősorban a fejtetőn jelentkező - megritkulását.

hajhullás, hajvesztés

2018-11-09 13:05:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop