Hirdetés

Genetikával a kopaszodás ellen

Hosszas kutatómunka után, amelyben egy teljesen kopasz család és számos szőrtelen kísérleti egér is részt vett, tudósoknak sikerült azonosítaniuk az első olyan gént, amely a hajhulláshoz kapcsolódik.

kopaszodás, alopécia, genetika |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Carroll, L.

Ez a gén egy kapcsolóhoz hasonlóan működik, és az egész testfelületen blokkolja a szőr növekedését. Ehhez a funkciójához a hajhullás egy igen súlyos válfaja köthető, derül ki a Science magazin egyik januári számából.

A kutatók reményei szerint a gén felfedezése által sikerül kifejleszteni a kopaszodás különböző formáinak gyógymódját, köztük a férfiakra jellemző foltos kopaszodásét is.

"Ez az első olyan gén, amelyről tudjuk, hogy az egész szőrzet növekedését szabályozza," mondta Angela Christiano, a cikk társszerője, a New York-i Columbia Egyetem genetika- és bőrgyógyászat-professzora. "De nem ez az a gén, amelyik a foltos kopaszodást okozza".

Ám az újonnan azonosított gén segítségével Christiano szerint is további specifikus géneket is sikerül majd azonosítani.

Egy, a kutatástól független kopaszodás-szakértő szerint a felfedezés "rendkívüli jelentőséggel bír".

"Ez még csak a kezdet," jelentette ki dr. Howard Baden, dermatológus, a Harvard professzora és a Massachusetts General bőrgyógyásza. "Sokkal több kérdés merül fel, mint ahányra az új gén választ adott. De ez nagyszerű".

A kopaszodás genetikai eredetének kutatásában Christiano és kollégái elsőként egy pakisztáni családot kezdtek el vizsgálni. A család sok tagja a kopaszság igen súlyos válfajában, az alopecia universalisban szenved.

Az alopecia universalisban szenvedőknek egyátalán semmi testszőrzetünk nincs. Nemcsak a fejük kopasz, de nincs sem szemöldökük, szempillájuk, nemi szőrzetük; testükön egyetlen szál szőr sincs. Christiano és munkatársai arra számítottak, hogy a család betegségben szenvedő tagjainak vizsgálatával megtalálhatják az alapvető gént, vagyis a főkapcsolót.

Miután a betegek teljes génkészletét összehasonlították az egészséges családtagok génkészletével, és az azonos szegmenseket figyelmen kívül hagyták, kiderült, hogy a keresett gén a 8. kromoszómában található.

Ám az, hogy tudjuk, melyik kromoszómában van a gén, az körülbelül olyan, mintha valakiről csak azt tudnánk, hogy melyik városban lakik. Christiano és csapata a pontos címet akarta kideríteni, utcanévvel és házszámmal.

A problémát az jelentette, hogy egy olyan területet kellett végig átvizsgálniuk, amelyben 1000 különböző méretű gén és több mint 6 millió DNS-darabka található.

És itt jöttek a képbe a szőrtelen egerek.

Az egereket ugyanis kifejezetten szőrtelenre tenyésztették - olyan kozmetikumok tesztelésére, mint például a naptejek vagy a hidratálókrémek -, így az már dokumentálva volt, hogy az egerekben hol található a szőrtelenség génje.

A Columbia kutatói olyan formájúra alakították át a gént, hogy minél inkább hasonlítson egy emberi génhez. Maga az eljárás Christiano szerint "leginkább a főzéshez hasonlít. Egy kicsit ebből is, egy kicsit abból is."

Ezek után modellált génjüket genetikai próbáknak vetették alá. Az vizsgálatok során az egész emberi genommal végeztek összehasonlító próbákat. "Egészen izgalomba jöttünk, amikor a 8. kromoszómánál megállt," emlékezett vissza Christiano. Nem csupán a kromoszóma volt megfelelő, de mint később kiderült, sikerült a gén helyét pontosan is azonosítani.

Christiano szerint az eredmények tükrében legfeljebb öt éven belül új terápiás eljárásokat lehet kifejleszteni a kopaszodás kezelésére.

Ám addig a genetikusok az információt éppen az ellenkezőjére, a nemkívánt szőrzet eltávolítására használhatják.

Ezen a szakterületen, ahol az orvosok csak nagyon kevéssel tudják biztatni betegeiket, ez a felfedezés végre valódi megoldáshoz vezethet, szögezte le dr. Baden.

Ez nem halálos betegség, mint a rák, tette hozzá a harvardi szakember, de az emberek fontosnak tartják a külső megjelenést. "Ha valaki 30 éves korában kopasz lesz, az nem kellemes érzés," mondta dr. Baden.

Megjelent: Medical Tribune News Service

kopaszodás, alopécia, genetika

2002-07-31 19:45:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop