Hirdetés

Kopaszodó férfiaknak kínál reményt az "alvó" szőrtüszők felébresztése

A kopaszodó, ritkuló hajú emberek szőrtüszői "alvó" állapotban maradtak, de sikerülhet olyan kezelést kidolgozni, amely "éber" állapotukba juttatja vissza őket - közölték a haj biológiájával foglalkozó kutatók az Európai Hajkutató Társaság Barcelonában megtartott találkozóján.

kopaszodás, hajhullás, hajhullás |

MTI Hírek 2012 ;9

A szakemberek megállapították, hogy kopaszodáskor, különösen a még csak hajritkulással járó szakaszban, a fejbőrön lévő szőrtüszők abban az állapotukban ragadnak, amikor éppen nem növesztenek új hajszálat.

Bruno Bernard, a L'Oréal hajbiológiai részlegének vezető kutatója munkájukról beszámolva elmondta, hogy olyan kezelést fejlesztenek ki, amellyel visszafordítható ez a folyamat, újra rá tudják venni a hajszálakat a növekedésre.

"A szőrtüszőknek két stabil állapotuk van, egy aktív és egy alvó állapot, és időről időre átugranak az egyik állapotból a másikba" - magyarázta Bruno Bernard a The Daily Telegraph című napilap online kiadásában (www.telegraph.co.uk).

Ha az alvó állapotban lévő szőrtüszőhöz olyan jel érkezik, amely új hajszál növesztésére készteti, akkor újra aktivizálja magát. A kutatók azonosítottak egy vegyületet, amely képes ezt a jelet eljuttatni az alvó állapotú szőrtüszőhöz.

Egy hajszál általában négy éven át aktív növekedésben van, majd a szőrtüsző alvó állapotba kerül, és ennek következtében kihullik a hajszál. Az alvó szakaszban a fejbőrben lévő őssejtek készítik fel a szőrtüszőt arra, hogy újra aktív állapotba kerüljön.

Amikor ez a szakasz elhúzódik, akkor tapasztalható a kopaszodás. Bruno Bernard és csoportja két típusú őssejtet talált, amelyek a haj növekedéséért felelnek. Az egyik típus közvetlenül a bőr felszíne alatt található, míg a másik a bőr mélyebb rétegében. Megállapították, hogy a legfontosabbak a CD34+ jelű őssejtek, amelyek alacsony oxigénszintű környezetben érzik igazán jól magukat.

Úgy találták, hogy amikor az őssejtek körül megváltoztatták az oxigénszintet, működésük hatékonysága csökkent, így nem jött létre új hajszál. Sikerült ennek alapján olyan molekulákat azonosítaniuk, amelyek megteremtik az oxigénhiányos környezetet az őssejtek számára. "Ez azt jelenti, hogy arra késztethetjük az üres szőrtüszőket, hogy gyorsabban termeljenek új hajszálat" - tette hozzá Bruno Bernard.
kopaszodás, hajhullás, hajhullás

2012-06-26 18:15:39

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop