Hirdetés

Megkérdeztük: Ritkulhat-e a stressztől a nők haja

K: A stressztől ritkulhat-e a nők haja?

stressz, epidurális, érzéstelenítés, nők, hajhullás, kopaszság, antidepresszánsok |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Anderson, E.

V: A válasz egyértelmű igen. A nők esetében minden egyéb látható ok nélkül a stressz is okozhat átmeneti hajhullást. Általában a jelenség hat hónapig tart, feltéve hogy a stresszes állapot is legalább eltart ennyi ideig. Eddigi ismereteink szerint az így elveszített haj szinte mindig visszanő.

A stressz nyomása alatt élők gyakran nem táplálkoznak megfelelően, és a hiányos, különösen a vasban, proteinekben és káliumban szegény étrend hajhullást eredményezhet.

A stresszt elég nehéz elkerülni, de legalább az étrendünkön változtathatunk, és óvhatjuk hajunkat a gyakori szőkítéstől és berakástól, illetve használhatunk kímélő samponokat.

A haj ritkulását ezen felül komolyabb betegségek, lázzal járó fertőzések, egy sebészeti beavatkozás vagy gyermekszülés is kiválthatja. Vannak olyan gyógyszerek is - egyes antidepresszánsok, vérnyomásgyógyszerek vagy pajzsmirigy-készítmények -, amelyek ilyen mellékhatással rendelkeznek.

K: Úgy hallottam, hogy az epidurális érzéstelenítés (?) alkalmasabb a gyermekszülés fájdalmainak enyhítésére, mint a hagyományos. Valóban így van?

V: Elképzelhető, de ennek bizonyítására még számos kísérletet el kell végezni.

Az ún. "walking" epidurális érzéstelenítés egyre népszerűbbé vált az Egyesült Államokban és Kanadában is; Nagy-Britanniában az 1980-as évek vége óta használják. A módszer abban különbözik a hagyományos (és az amerikai szüléseknél 80 százalékban használt) epidurális érzéstelenítésétől, hogy a lábakat nem érzéstelenítik, csupán az alhasat, ezáltal azok is használhatják, akik állva és sétálva szeretnének szülni, hogy a gravitáció is segítse az újszülött világrajöttét.

A szokásos epidurális érzéstelenítésnél a gerinccsatornát körülölelő térbe fecskendezik be a hatóanyagot az idegek érzéstelenítésére - a teljes hatás eléréséhez mintegy 20 perc szükséges. A "walking" epidurális módszernél kisebb tűket és gyorsabban ható gyógyszereket használnak, így az érzéstelenítés már néhány percen belül tökéletes.

A "walking" módszer annyira népszerű lett egyes kórházakban, hogy például a chicagói Rush-Presbyterian-St. Luke Kórházban ma már az összes epidurális érzéstelenítés 90 százalékát így végezték el.

Megjelent: Medical Tribune News Service

stressz, epidurális, érzéstelenítés, nők, hajhullás, kopaszság, antidepresszánsok

2002-07-31 20:36:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop