Hirdetés

Az egészség és a köröm

Tudta, hogy körmei sok dolgot elárulnak az egészségéről? Egy kis fehér itt, egy rózsaszín folt ott, kis hepehupa vagy berepedés máris egy betegségre utalhat. A máj, tüdő, szív betegségeinek első tünetei megjelenhetnek a körmökön is.

köröm, betegségek tünetei |

InforMed Hírek16   InforMed | Seprődi, B.


Sápadt körmök. A nagyon sápadt körömágy sokszor az időskor velejárója, de néha súlyos betegségre is utalhat: vérszegénységre, szívelégtelenségre, cukorbetegségre, májbetegségre, vagy alultápláltságra.

Fehér körmök. A körmök nagy része fehér, ha csak a köröm lenövő részénél sötétedik el, az májbetegségre (pl. hepatitis) utalhat. Ilyenkor lehet, hogy az ujjak bőrei sárgává válnak, ami ugyancsak a májbetegség mellett szól.

Sárga körmök. A leggyakoribb ok a gombás fertőzés. Ahogy a betegség előrehalad, a köröm megvastagodhat, eldeformálódhat és leválhat a körömágyról. Ritka esetben más betegség is szóba jön: súlyos pajzsmirigybetegség, vagy pikkelysömör.

Kékes körmök. Ez arra utal, hogy a szervezet nem kap elég oxigént. Ez lehet tüdőbetegség (pl. tüdőgyulladás) következménye.

Recés körmök. Ha a köröm felszínén recék vagy bemélyedések vannak, az a pikkelysömör vagy ízületi gyulladás korai jele lehet. A pikkelysömör az esetek 10%-ában a körmökön kezdődik.

Repedezett, elváló körmök. A száraz, fénytelen, könnyen beszakadó köröm pajzsmirigybetegséghez köthető. Azonban ha sárga elszíneződést is látunk, akkor gombás fertőzésre kell gondolni.

Duzzadt bőr a köröm körül. Ha a köröm tövénél a bőr duzzadt és vörös, az gyulladásra utal. Ez lehet immunológiai vagy kötőszöveti betegség következménye is.

Sötét vonalak a köröm alatt. Ezt minél hamarabb ki kell vizsgálni. Sokszor melanoma okozza, ami a bőrrákok legveszélyesebb fajtája.

Számos betegséget és állapotot kísér körömelváltozás, azonban ritka, hogy a körmökön vegyük észre az első tüneteket. Sok körömelváltozás ráadásul ártalmatlan – nem minden fehér körmű embernek van májgyulladása. Ha kétségei vannak a körmeivel kapcsolatban, forduljon bőrgyógyászhoz!

köröm, betegségek tünetei

2019-10-15 18:58:17

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop