Hirdetés

Még órákkal a napozás után is károsodik a bőr

Még órákkal a napozás vagy szoláriumozás befejezése után is károsodik a bőr az ultraibolya sugárzástól - figyelmeztetnek amerikai tudósok.

napozás, UV sugárzás, bőrrák, melanoma, melanin |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A Yale Egyetem kutatói szerint három-négy órával a napozás után is tart az esetleg rákkeltő DNS-károsodás a melanin nevű festékanyagban végbemenő kémiai reakciók miatt.

A kutatókat meglepte, hogy a bőr, a szem és a haj színét adó melanin szerepet játszik a DNS-károsodásban is, mert eddig úgy tudták, hogy a pigment védő szerepet tölt be azáltal, hogy elnyeli az UV sugarzás jelentős részét.

A melaninnak azok a szokatlan kémiai tulajdonságai, amelyek jó UV-elnyelővé teszik, kedveznek más kémiai reakcióknak is, amelyek ugyanolyan károsodást okoznak, mint maguk az UV-sugarak - írta a Douglas Brash radiológus és dermatológus professzor vezette kutatócsoport a Science című tudományos folyóiratban.

A Yale orvosi karának kutatói laboratóriumban, egereken, egér- és emberi sejteken végzett vizsgálatokkal tárták fel a melaninnak ezt a tulajdonságát.

Az UV-sugarak olyan DNS-károsodást okozhatnak, amelyek rákkeltő mutációkhoz vezethetnek a melanint termelő sejtekben, a melanocitákban, és a laboratóriumi kísérletekben a károsodás még órákkal a sugárzásnak való kitettség után is tartott.

A kutatók szerint viszont kifejleszthetők olyan fényvédők, amelyek kiküszöbölik az ilyen károsodást. Addig is azt ajánlják a napimádóknak, hogy legalább a déli órákban kerüljék a napozást, illetve viseljenek szalmakalapot.

napozás, UV sugárzás, bőrrák, melanoma, melanin

2015-02-22 13:02:27

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop