Testünk furcsa jelei

Testünk sokszor meglepő, néha ijesztő tüneteket produkál, akkor is, ha teljesen egészségesek vagyunk. Nézzük, mi okozhatja a kéz és láb zsibbadását, a fülpattogást, szemrángást, lábszár görcsöt vagy a csuklást.

csuklás, zsibbadás, izzadás, fülpattogás, szemrángás, karikás szemek, rosacea | InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.

Kéz és láb zsibbadás

Az átmeneti és ártalmatlan bizsergés a végtagokban legtöbbször a mozgáshiány, vagy pedig tartós nyomás következménye, ilyenkor az idegsejtek nem tudják az agyba juttatni az információkat. A kezelés roppant egyszerű: mozduljunk meg. A krónikus zsibbadás viszont komolyabb probléma, ami orvosi kivizsgálást igényel.

Túlzott izzadás

Rendkívül kínos probléma, de legalább olyan gyakori is, és sokszor egyébként teljesen egészséges egyéneket is érint. Az arcon a legfeltűnőbb, de a tenyerek, talpak és hónaljak izzadása még kellemetlenebb lehet.

A kezelés során szükség lehet alumínium-kloridos izzadásgátlókra, receptre felírható izzadásgátlókra, de akár iontoforézisre, botox injekciókra, gyógyszeres kezelésre vagy műtétre is.

Forgó szédülés

Ha úgy érezzük, hogy mozog a szoba, akkor vertigónk van. Néha a belső fül gyulladása vagy az agy véráramlásának csökkenése okozza, és percektől órákig is eltarthat. Fontos elkülöníteni az egyszerű szédüléstől: a vertigóra jellemző a mozgás élménye. További tünetek lehetnek a hányinger, hányás, izzadás, vagy szokatlan szemmozgások. A kezelés a kiváltó ok függvénye.

Csuklás

A csuklás a rekeszizom kontrollálatlan összehúzódásának következménye. A gyors evés, az alkohol, vagy a lenyelt levegő is okozhatja. Legtöbbször magától elmúlik, de meg lehet próbálni, hogy visszatartjuk a levegőt, gyorsan megiszunk egy pohár vizet, vagy egy zacskóba lélegzünk – hátha hamarabb vége szakad.

Mandulakő

Ezek a bűzös kövek rendkívül kellemetlenek lehetnek, de legtöbbször ártalmatlanok. A mandulák hasadékaiból lógnak ki, és akkor jönnek létre, amikor a váladék és a baktériumok megragadnak a résekben. A kemény kő kellemetlen szájízhez is vezet. Egy fültisztító pálcával könnyen el lehet távolítani őket, de hanem zavaró, nincs szükség kezelésre.

Fülpattogás

Ezt kell csinálni akkor, ha bedugult fülünket próbáljuk „kidugítani”: befogott szájjal és orral levegőt préselünk bele. Ilyenkor valójában az történik, hogy kiegyenlítjük a nyomást a dobhártya két oldala között. A pattogás úgy jön létre, hogy a garatot és a középfület összekötő járat, a fülkürt kinyílik, így levegőt juttat a középfülbe.

Lábszár görcs

A fájdalom néha csak másodpercekig, néha pedig hosszú percekig is tarthat. Nincs pontos oka, gondolni kell folyadékhiányra, túlterhelésre, vagy néhány ásvány hiányára (pl. magnézium, kalcium, kálium). Sétával, a lábak rázásával és az izom nyújtásával enyhíthetjük a fájdalmat. Ha a görcs továbbra is fennáll, kérjünk orvosi segítséget.

Fülzsír

A fülzsír szerepe a fertőzések elleni védekezés és a fül tisztán tartása. A felesleges fülzsírtól a szervezet természetes úton megszabadul, dugó akkor alakulhat ki, ha valamivel megpróbáljuk megtisztítani a fülünket.

A fülzsírdugó fájdalommal, viszketéssel, fülcsengéssel és a hallás romlásával jár. A dugót fül-orr-gégész távolítja el úgy, az érintett fülbe vizet fecskendez.

Szemrángás

A szemhéj összerándulásai kiszámíthatatlanok, rendkívül zavaróak… és ártalmatlanok. Az okok között megtaláljuk a stresszt, fáradtságot, a szemek túlzott megerőltetését, kiszáradását, de a súlyosabb rángás neurológiai problémákra is utalhat: például Tourette szindrómára.

A szemrángás általában magától elmúlik, néha szükség lehet botox injekciókra.

A férfi mellek túlzott növekedése

A gynecomastiának nevezett jelenség annak a következménye, hogy a testben túl sok ösztrogén keletkezik. Gyakran látjuk a pubertásban, amikor néhány hónap alatt spontán elmúlik. Gyakori a későbbi életkorban is, ekkor gyógyszerek, máj- vagy pajzsmirigyproblémák, vagy rák okozhatja. Az orvosi vizsgálat segíthet megtalálni az elváltozás okát.

Karikás szemek

Az emberek legtöbbször a fáradtságra vagy az életkorukra fogják, hogy fekete karikák vannak a szemük körül – és igazuk van. Az alváshiány a bőrt sápadttá teszi, az életkor előrehaladtával pedig vékonyabb lesz a bőrünk, mindkét folyamat segíti, hogy előtűnjenek a szemek körüli elszíneződések. Az asztma és az allergiák is okozhatnak fekete karikákat, de a genetikai hajlamnak is szerepe van.

Fokozott szőrnövekedés

Kevés nő örül, ha sok szőr van a testén. A hirsutismusnak is nevezett folyamat rendkívül kínos, de legtöbbször ártalmatlan genetikai adottságról van szó.

Néha petefészek-fejlődési rendellenesség (PCOS), vagy hormontermelő tumor áll a háttérben. A kezelés a kiváltó októl függ, szóba jön a szőkítés, az elektromos vagy lézeres kezelés és a hormonterápia is.

Vörös orr és rosacea

Amikor az arc vörösségével és behúzódások kialakulásával járó betegség az orrot is eléri, általában már előrehaladott folyamatról, és sokszor a kezelés hiányosságáról van szó.

Gyakoribb férfiaknál, mint nőknél, és a genetikának is szerepe van. Lézeres kezeléssel vagy mechanikus módszerekkel el lehet távolítani a bőr megvastagodott rétegeit.

| csuklás, zsibbadás, izzadás, fülpattogás, szemrángás, karikás szemek, rosacea
2016-03-11 22:27:22


Továbbra is erős a pollenterhelés

Továbbra is erős marad a pollenterhelés - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán csütörtökön


A leggyakoribb bakteriális fertőzések a bőrön

A kellemes idővel együtt járnak a rovarok is, szaporodnak a rovarcsípések, s számtalan esetben nagyon viszketnek - el is vakarhatjuk őket.


Sikeresen megoperáltak egy négy lábbal és két gerincoszloppal született babát Chicagóban

Ritka és kockázatos operáció során sikeresen megműtöttek egy négy lábbal és két gerincoszloppal született babát Chicagóban.


Kilenc nő halt meg az Egyesült Államokban mellimplantátum okozta rák miatt

Kilenc nő halt meg az Egyesült Államokban egy ritka daganatos betegségben, amelyet feltehetően mellimplantátum váltott ki. Az egészségügyi hatóságok országszerte több...


A csontritkulásról röviden

Az oszteoporózis során a csonttömeg megfogyatkozik, a csontok lyukacsossá válnak és könnyen törnek. A betegség elsősorban a nőket érinti. Egyes felmérések szerint a m...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^