Hirdetés

Testünk furcsa jelei

Testünk sokszor meglepő, néha ijesztő tüneteket produkál, akkor is, ha teljesen egészségesek vagyunk. Nézzük, mi okozhatja a kéz és láb zsibbadását, a fülpattogást, szemrángást, lábszár görcsöt vagy a csuklást.

csuklás, zsibbadás, izzadás, fülpattogás, szemrángás, karikás szemek, rosacea |

InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.


Kéz és láb zsibbadás

Az átmeneti és ártalmatlan bizsergés a végtagokban legtöbbször a mozgáshiány, vagy pedig tartós nyomás következménye, ilyenkor az idegsejtek nem tudják az agyba juttatni az információkat. A kezelés roppant egyszerű: mozduljunk meg. A krónikus zsibbadás viszont komolyabb probléma, ami orvosi kivizsgálást igényel.

Túlzott izzadás

Rendkívül kínos probléma, de legalább olyan gyakori is, és sokszor egyébként teljesen egészséges egyéneket is érint. Az arcon a legfeltűnőbb, de a tenyerek, talpak és hónaljak izzadása még kellemetlenebb lehet.

A kezelés során szükség lehet alumínium-kloridos izzadásgátlókra, receptre felírható izzadásgátlókra, de akár iontoforézisre, botox injekciókra, gyógyszeres kezelésre vagy műtétre is.

Forgó szédülés

Ha úgy érezzük, hogy mozog a szoba, akkor vertigónk van. Néha a belső fül gyulladása vagy az agy véráramlásának csökkenése okozza, és percektől órákig is eltarthat. Fontos elkülöníteni az egyszerű szédüléstől: a vertigóra jellemző a mozgás élménye. További tünetek lehetnek a hányinger, hányás, izzadás, vagy szokatlan szemmozgások. A kezelés a kiváltó ok függvénye.

Csuklás

A csuklás a rekeszizom kontrollálatlan összehúzódásának következménye. A gyors evés, az alkohol, vagy a lenyelt levegő is okozhatja. Legtöbbször magától elmúlik, de meg lehet próbálni, hogy visszatartjuk a levegőt, gyorsan megiszunk egy pohár vizet, vagy egy zacskóba lélegzünk – hátha hamarabb vége szakad.

Mandulakő

Ezek a bűzös kövek rendkívül kellemetlenek lehetnek, de legtöbbször ártalmatlanok. A mandulák hasadékaiból lógnak ki, és akkor jönnek létre, amikor a váladék és a baktériumok megragadnak a résekben. A kemény kő kellemetlen szájízhez is vezet. Egy fültisztító pálcával könnyen el lehet távolítani őket, de hanem zavaró, nincs szükség kezelésre.

Fülpattogás

Ezt kell csinálni akkor, ha bedugult fülünket próbáljuk „kidugítani”: befogott szájjal és orral levegőt préselünk bele. Ilyenkor valójában az történik, hogy kiegyenlítjük a nyomást a dobhártya két oldala között. A pattogás úgy jön létre, hogy a garatot és a középfület összekötő járat, a fülkürt kinyílik, így levegőt juttat a középfülbe.

Lábszár görcs

A fájdalom néha csak másodpercekig, néha pedig hosszú percekig is tarthat. Nincs pontos oka, gondolni kell folyadékhiányra, túlterhelésre, vagy néhány ásvány hiányára (pl. magnézium, kalcium, kálium). Sétával, a lábak rázásával és az izom nyújtásával enyhíthetjük a fájdalmat. Ha a görcs továbbra is fennáll, kérjünk orvosi segítséget.

Fülzsír

A fülzsír szerepe a fertőzések elleni védekezés és a fül tisztán tartása. A felesleges fülzsírtól a szervezet természetes úton megszabadul, dugó akkor alakulhat ki, ha valamivel megpróbáljuk megtisztítani a fülünket.

A fülzsírdugó fájdalommal, viszketéssel, fülcsengéssel és a hallás romlásával jár. A dugót fül-orr-gégész távolítja el úgy, az érintett fülbe vizet fecskendez.

Szemrángás

A szemhéj összerándulásai kiszámíthatatlanok, rendkívül zavaróak… és ártalmatlanok. Az okok között megtaláljuk a stresszt, fáradtságot, a szemek túlzott megerőltetését, kiszáradását, de a súlyosabb rángás neurológiai problémákra is utalhat: például Tourette szindrómára.

A szemrángás általában magától elmúlik, néha szükség lehet botox injekciókra.

A férfi mellek túlzott növekedése

A gynecomastiának nevezett jelenség annak a következménye, hogy a testben túl sok ösztrogén keletkezik. Gyakran látjuk a pubertásban, amikor néhány hónap alatt spontán elmúlik. Gyakori a későbbi életkorban is, ekkor gyógyszerek, máj- vagy pajzsmirigyproblémák, vagy rák okozhatja. Az orvosi vizsgálat segíthet megtalálni az elváltozás okát.

Karikás szemek

Az emberek legtöbbször a fáradtságra vagy az életkorukra fogják, hogy fekete karikák vannak a szemük körül – és igazuk van. Az alváshiány a bőrt sápadttá teszi, az életkor előrehaladtával pedig vékonyabb lesz a bőrünk, mindkét folyamat segíti, hogy előtűnjenek a szemek körüli elszíneződések. Az asztma és az allergiák is okozhatnak fekete karikákat, de a genetikai hajlamnak is szerepe van.

Fokozott szőrnövekedés

Kevés nő örül, ha sok szőr van a testén. A hirsutismusnak is nevezett folyamat rendkívül kínos, de legtöbbször ártalmatlan genetikai adottságról van szó.

Néha petefészek-fejlődési rendellenesség (PCOS), vagy hormontermelő tumor áll a háttérben. A kezelés a kiváltó októl függ, szóba jön a szőkítés, az elektromos vagy lézeres kezelés és a hormonterápia is.

Vörös orr és rosacea

Amikor az arc vörösségével és behúzódások kialakulásával járó betegség az orrot is eléri, általában már előrehaladott folyamatról, és sokszor a kezelés hiányosságáról van szó.

Gyakoribb férfiaknál, mint nőknél, és a genetikának is szerepe van. Lézeres kezeléssel vagy mechanikus módszerekkel el lehet távolítani a bőr megvastagodott rétegeit.

csuklás, zsibbadás, izzadás, fülpattogás, szemrángás, karikás szemek, rosacea

2016-03-11 22:27:22

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop