Hirdetés

Miről árulkodik a vizelet?

A vizelet hűen tükrözi a szervezetben létrejött elváltozásokat, állaga, színe, szaga nem jelent azonban mindig betegséget.

vizelet, veseműködés, vizsgálat |

InforMed Hírek30   InforMed | Dobos, L.

Kép: pixabay
Sokan tudják például, hogy ha sötétebb a vizeletük, az azt jelenti, hogy nem ittak eleget. Különösen fontos a folyadék pótlása a nyári hónapokban vagy a verítékezéssel járó edzések után. Az átlagos felnőttnek napi másfél liter vízre van szüksége, de ha erősen verítékezünk, ennél több is szükséges lehet.

A vizelet színe

Ha valaki a vért észlel a vizeletében, azonnal forduljon orvoshoz. Lehet, hogy jelentéktelen dologról van szó, de a véres vizelet jelezhet vesekövet vagy daganatot is.

Előfordul, hogy barnás színű a vizelet, ilyenkor alvadt vérre vagy a vesében található vérrögre gyanakszik az orvos. Kiterjedt zúzódásoknál is megfigyelhető a barnás vizelet a vérömleny felszívódása miatt, továbbá epeút elzáródásra, májkárosodásra is utalhat. Sötét lehet a vizelet egy ritka öröklött betegség, a porfíria esetében, de nagy mennyiségű bab vagy rebarbara fogyasztása után is.

Nem minden elszíneződés jelent azonban betegséget. Ha valaki sok céklát vagy áfonyát eszik, ne lepődjön meg a rózsaszín vizelet láttán. Ezt egyes hashajtók is okozhatják.

Narancsszínű lehet a vizelet egyes fájdalomcsillapítóktól, míg a hólyaggyulladásra szedett gyógyszer kékesre vagy zöldesre festi a vizeletet. A vízben oldódó vitaminok szedésekor élénksárga színű a vizelet.

A vizelet szaga

Egy öröklött betegséget, a juharszirup-betegséget azért hívják így, mert ilyenkor édeskés a vizelet szaga. Csecsemőknél jelentkezik, és korai kezeléssel gyógyítható. A vizelet édeskés szaga jellemző lehet a diabéteszre is, de sok spárga fogyasztása után is.

A laboratóriumi vizsgálat

Alapvető vizsgálat, melynek alapján az orvos számos betegségre következtethet.

A vizeletvizsgálattal kimutatható többek közt a vér, a cukor, az aminosavak, fehérje, az üledékből vesekő jelenléte, kimutathatók a drogok, gyógyszerek, doppingszerek is.

Fontos figyelmeztetés!

Ha valakit nyugtalanít a vizelete színe vagy szaga, forduljon orvoshoz.

vizelet, veseműködés, vizsgálat

2024-01-23 20:34:30

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop