Hirdetés

Itt a felfázási szezon!

Ha tél közepén - főleg éjszakánként - a szokottnál jóval gyakrabban meg kell látogatnunk a mellékhelyiséget - akár óránként többször is, mert erős vizelési ingert érzünk -; ha fáj a hasunk, és mindemellett a pisilés égető fájdalmat okoz, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a tüneteket hólyaghurut okozza.

hólyaghurut, Cystitis, Húgyhólyaggyulladás, Hólyaggyulladás, felfázás, gyógynövények |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Déri, K.

A késő ősz és a tél - az influenza mellett - a felfázások szezonja is. Szerencsére a hólyag- és húgyúti gyulladások viszonylag könnyen kezelhetők házilag. Milyen teát igyunk, miből készítsünk lábfürdőt magunknak, ha minket is elér a téli "járvány"? - a választ a cikkben olvashatják.

Erre a betegségre a nők fogékonyabbak. Anatómiai felépítésünkből következik, hogy lényegesen rövidebb a húgycsövünk. Így a testünkbe behatoló kórokozók (csírák) könynyebben eljutnak a hólyagig, és megtelepedve a hólyag belső falát bélelő nyálkahártyában szaporodásba kezdenek.

Általában akkor következik be a baj, ha hidegben lengébben öltözünk a kelleténél. Ilyenkor a testhőmérsékletünk lecsökken, a keringés lassul, az immunrendszer figyelme is lanyhulni kezd, ez megkönnyíti a betolakodók dolgát - a szervezet védekezőrendszerét kijátszva a bejutott baktériumok pillanatok alatt őrült szaporodásba kezdenek. Ezzel lokális gyulladásokat okoznak, és végeredményként megbetegszünk.

Az enyhe felfázást könnyen elmulaszthatjuk gyógynövények segítségével, kis körültekintéssel pedig elkerülhetjük. Ennek ellenére ne becsüljük le a problémát: a felfázás - ha nem figyelünk rá - továbbterjedhet, ráhúzódhat a vesére is, ezzel komoly panaszokat, magas lázat, rosszullétet okozva. Ha ez bekövetkeznék, ne habozzunk orvoshoz és természetgyógyászhoz fordulni!

HOGY KERÜLJÜK EL A FELFÁZÁST?
  • Igyunk sok folyadékot! A megfelelő menynyiségben bevitt folyadék átmossa a húgyhólyagot, és megnehezíti a kórokozó baktériumok betelepedését.
  • Öltözködjünk az időjárásnak megfelelően, rétegesen! A rétegek közti levegő jobban szigetel, mint egy vastag pulóver. Kerüljük a léghuzatot, és húzzunk papucsot! A hideg kövön "mezítlábazva" könnyen felfázhatunk, az állandó "cúgban" tartózkodva nemkülönben.
  • Uszodában, ha kijöttünk a medencéből, azonnal törülközzünk meg és öltözzünk át! Gyakran a nedves fürdőruha hosszan tartó medencegyulladást okoz.
  • Mindig természetes anyagból készült alsóneműt viseljünk! A műszálasba könnyen beleizzadhatunk.
  • Ha szükségét érezzük, azonnal menjünk WC-re! A vizelet hosszas visszatartása súlyosbítja a problémát.
  • Ha gyakran hidegek a végtagjaink, próbáljuk ki a Kneipp-féle hideg-meleg váltófürdőt és a rendszeres szaunázást, ezek serkentik a vérkeringést.
MIT TEGYÜNK, HA MÁR MEGTÖRTÉNT A BAJ?

A bioboltokban és a patikákban kaphatók kifejezetten hólyagbántalmak, illetve vesepanaszok megszüntetésére szolgáló teakeverékek és egyéb készítmények (tabletta, granulátum, kapszula stb.). Ezek általában gyulladásgátló, vizelethajtó és görcsoldó tulajdonsággal bíró gyógynövények kivonatát tartalmazzák. Használjuk őket bátran! Ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a felfázásra, megelőzés céljából is érdemes fogyasztani ezeket.

A terápia ideje alatt különösen ügyeljünk arra, hogy eleget igyunk (főként ásványvizet, gyógyteát), ezzel pótolva az eltávozott folyadékmennyiséget! A sok víz átmossa a vesét és a húgyutakat, megtisztítja őket a lerakódásoktól és felhígítja a vizeletet, ezáltal rontja a kórokozó baktériumok szaporodásának esélyeit. A hólyagteák spazmolitikus (görcsoldó) komponense megkönnyíti a vizelést, ezáltal megakadályozza a vizelet egy részének visszamaradását, ezzel pedig elejét veszi a baktériumok további szaporodásának.

Ha súlyosabb az eset, a gyógynövényteák mellett próbáljuk ki a zsurlós ülőfürdőt! Jó szolgálatot tehet a szénavirággal (alpesi rétek szénája) vagy kamillával készített borogatás is. Fordítsunk a szokottnál nagyobb figyelmet arra, mit teszünk a tányérunkra! Kerüljük el azokat a fűszereket, amelyek izgatják a nyálkahártyát (jó csípős fűszerek) és a vizelettel ürülnek! Étrendünk legyen bázisokban gazdag, fogyaszszunk sok zöldségfélét, burgonyát, gyümölcsöt!

MIT TEHETÜNK MÉG

A húgyutak lúgosítására és a visszatérő fertőzések elkerülésére fogyasszunk 46 hétig lúgos gyógyvizeket (23 x 12 dlt hígítva mindennap). Az immunrendszer támogatására szedjünk több vitamint, kasvirágkészítményeket, és a gyulladás idején együnk több tormát, fokhagymát. A bennük található hatóanyagok kitűnő természetes antibiotikumok. A visszatérő hólyaghurut kezelésénél feltétlen gondolnunk kell a bélbaktériumflóra rendezésére is. Nagyon sokat segíthet még az akupunktúra, az akupresszúra és a célzott homeopátiás kezelés, ezekhez azonban feltétlen szakember segítségére van szükség.

HÓLYAG, VESETEÁK

A leggyakrabban használt gyógynövények felfázás esetére (fürdőnek vagy teának) :

  • medveszőlő
  • aranyvessző
  • csalán
  • zsurló
  • közönséges boróka
  • nyírfa (kérge, levele)



A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
hólyaghurut, Cystitis, Húgyhólyaggyulladás, Hólyaggyulladás, felfázás, gyógynövények

2002-07-25 15:58:03

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop