Hirdetés

Sürgető érzés - A húgyúti fertőzések természetes kezelési lehetőségei

A húgyúti fertőzések közül a nők között különösen gyakori a húgyhólyaggyulladás. Minden második nő életében legalább egyszer átéli a típusos hólyaghurutos panaszokat. E módfelett kellemetlen nyavalya természetes kezelési lehetőségeit vesszük sorra cikkünkben.

húgyút, húgyhólyaggyulladás, hólyaghurut |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(7):48-48   Celsus Kft. | Kovács, Z.

A hólyaghurut tipikus tünetei: nehezített vizelés, véres vizelet, gyakori vizelési kényszer csekély vizeletmennyiséggel, hólyagtáji fájdalom, sokszor a vizeletürítés alatt is…

Ok-okozat

A hólyaghurutot okozhatják baktériumok, gombák és néha vírusok. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy az egészséges nők vizelete is tartalmazhat baktériumokat, mégsem jelentkeznek náluk panaszok. Ebből következően pedig nemcsak a kórokozók jelenléte és száma az egyetlen tényező, ami e betegséghez vezethet, hanem - egyebek mellett - az immunrendszer gyengesége is.


A kivizsgálás menete

A hólyaghurut megfelelő terápiájának felállításához elkerülhetetlen a kórelőzmények feltárása, a vér- és a vizeletvizsgálat, a hasi ultrahang. Sokat segíthetnek még ebben a természetgyógyászati állapotfelmérő módszerek, például az Enderlein-féle vércseppanalízis és a BETA-teszt.

A vizsgálatok során fontos kiszűrni a húgyúti kövek - például vesekő -, az ingerhólyag, a specifikus húgyúti gyulladások - kankó, trichomoniasis, tuberkulózis - és a hüvelygyulladás kóroki szerepét is.

Hatékony terápia

A klasszikus orvoslás bő folyadékfogyasztást, görcsoldókat és antibiotikumok használatát javasolja a húgyúti fertőzések leküzdéséhez.

A komplementer medicina ezzel szemben vizelethajtó és fertőtlenítő hatású - természetes antibakteriális hatású - gyógynövények alkalmazását javasolja, életmód-terápiával, immunstimulálással, méregtelenítéssel, bélbaktérium-készítmények és savanyított tejtermékek használatával kiegészítve.

Fontos! A kiújulás veszélye és a felszálló húgyúti fertőzés - a deréktáji fájdalom vesefertőzésre utal! - lehetősége miatt a bakteriális eredetű húgyúti gyulladásoknál sokszor kell antibiotikumot is alkalmazni, természetesen a fenti kezelésekkel kiegészítve és egyénre szabva.

Hajlamosító tényezők

Hólyaghurutra egyértelműen hajlamosít a hideg, a nedvesség, a stressz, a nem megfelelő intimhigiénia, a tartósan hordott vizeletkatéter.

Fontosak még a tudatalatti párkapcsolati konfliktusok, a szexualitással kapcsolatos félelmek, illetve a szorongás is!

Lúgosítsunk!

A vizelet lúgos vegyhatása nagyon fontos, mivel az antibakteriális hatású gyógynövények hatóanyagai - úgymint hidrokinon - csak ebben a közegben tudnak hatni.

Inni, inni, inni!

Az életmód-terápia magában foglalja a vizelet lúgosítását és a vízhajtást is. Ez utóbbi során a bőséges folyadékbevitelhez kiváló a hígított dinnye- és cseresznyelé. Emellett 3-6-féle gyógynövény - gyermekláncfű, nyírfalevél, kukoricabajusz, tarackbúza, hibiszkusz, galagonya, aranyvessző - egyenlő arányú keverékéből készített tea is jó szolgálatot tesz.

Jegyezzük meg! A főzetből naponta 1-1,5 liternyit érdemes elfogyasztani, 2-3 héten keresztül.

Aki nem szereti a gyógyteákat, az említett gyógynövényekből előállított készítményeket is vásárolhat magának a gyógynövényboltokban vagy a patikákban.

A vizelet lúgosításának lehetőségét szolgálják a különböző diéták, például a krumpli- vagy a tejsavókúra. A gyógyvizek is jó szolgálatot tehetnek ebben, ha napi 3-4x1 dl-t hígítva fogyasztunk belőlük, úgy 6-8 hétig. A bázikus porok is használhatnak, ha napi 3x1 teáskanállal fogyasztunk belőlük, kb. 6-8 hétig.

Édes-keserűt!

Természetes antibiotikus szerek az illóolajok - borókabogyó, eukaliptusz -, a gyógynövények - medveszőlőlevél, csarab, vörösáfonya-levél, sarkantyúka, torma - és a kivonatok, például az édes grépfrútmagcsepp, amiből naponta 3-szor 20 csepp ajánlott, 6 héten át.

További tippek

Az immunerősítés szintén alapmódszere a hólyaghurut kezelésének. Használható gyógynövények: bíbor kasvirág, perui macskakarom. De nem feledkezhetünk meg a baktériumkivonatokról sem, mert a fertőzés kiújulhat, és ezt fontos megelőzni.

Méregtelenítéshez a húgyúti fertőzéseknél a citromkúra, a léböjt és a Mayr-kúra ajánlható.

További lehetőségek: akupunktúra, akupresszúra, vízterápia - emelkedő hőfokú lábfürdő, ülőfürdők: zsurló-, cickafark-, zsályateában -, pakolások - szénavirág és meleg vizes tömlő, homeopátia (Cantharis, Thuja Equisetum), neurálterápia és reflexterápia, azaz talpmasszázs.

dr. Kovács Zoltán
húgyút, húgyhólyaggyulladás, hólyaghurut

2006-07-16 08:51:52

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop