Diéta szívinfarktus után
A diéta a beteg állapotához igazodik, jellemzője a csökkentett energiafelvétel, csökkentett zsiradék, kevés só és bőséges kálium- és magnéziumfogyasztás.
Az ételek készítéséhez többszörös telítetlen zsírsavakat és E-vitaminban gazdag napraforgóolajat, a kis étkezésekhez, a hideg vacsorákhoz csökkentett zsírtartalmú A-vitamindús margarint használjunk.
Igyekezzünk a kívánatos testsülyt megtartani, a felesleges kilók megterhelik a szív munkáját. Az ételek édesítéséhez kevés cukrot használjunk, mert a cukor zsírrá tud alakulnia szervezetben. A konyhasó megköti a vizet, ami ugyancsak terhet jelent a szívműködés számára.
Az étrend legyen gazdag a szívizomzatot védő káliumot, magnéziumot, diétás rostot és béta-karotint tartalmazó -zöldség-és főzelékfélékben, gyümölcsökben.
Az E- és A-vitamin, illetőleg előanyaga, a béta-karotin mint antioxidánsok jutnak szerephez. Hazai vizsgálatok során már korábban megfigyelték, hogy- kakasokban, törpesertésekben A-, illetőleg E-vitamin adásával a szívizomzatban, a táplálkozási tényezőkkel kiváltott infarktoid elváltozásokat ki lehet védeni.
Megfigyelések igazolták, hogy az A-vitamin előanyagát képező béta-karotin jelentősen csökkenti a szívinfarktus kockázatát, ami megerősíti a korábbi megfigyeléseket, és a karotinban gazdag színes főzelékfélék és gyümölcsök bőségesebb fogyasztásának szükségességét.
Negatív összefüggés tapasztalható a plazma E-vitamin-tartalma és az infarktus következtében fellépő halálozás között. Nagyszámú vizsgálat bizonyította, hogy azoknál az egyéneknél, akik étrendjüket E-vitaminnal egészítették ki, jelentős százalékban csökkent a szív-infarktus kockázata. Az E-vitamin kedvező hatását a módosult, oxidált LDL koleszterin létrejöttének gátlásával magyarázzák
A szívinfarktusban szenvedett beteg életvitelét is alakítsa tudatosan.
- Naponta sétáljon szabad levegőn, és végezzen az állapotának megfelelő mozgást.
- Tartózkodjék a dohányzástól mint a szívinfarktus egyik veszélyeztető tényezőjétől.
- Az alkoholos italok fogyasztása károsítja az anyagcsere-folyamatokat és emeli a vérzsírszintet.
- Vérnyomása alakulását rendszeresen kísérje figyelemmel, a magas vérnyomás ugyancsak fő veszélyeztető tényezője a szívinfarktus kifejlődésének.
- Ellenőriztesse a vér koleszterinszintjét, és annak megfelelően alakítsa táplálkozásában a zsír- és a koleszterinfogyasztást.
- Derűs életvitellel tanulja meg a kockázati tényezőt jelentő negatív stresszhatások feloldását. Az egészséges derű a legjobb fegyver a negatív stresszhatások ellen.
- Önstresszelést, az élete gyertyájának két végén való égetését ne végezze se anyagi, se karrier iránti vágy elérése érdekében..
- Diétája és életvitele beállításánál kérje ki orvosa tanácsát és útmutatásait, azokat gyógyulása érdekében tartsa be.
2019-11-25 22:19:00