Hirdetés

Diéta epebetegségben

Epebetegségekben az epehólyag gyakori kiürülésének segítésére, a pangás megakadályozására, a hirtelen fellépő görcsös összehúzódások és fájdalmak megelőzésére törekszünk.

epehólyag gyulladás, epekő, diéta |

InforMed Hírek6   InforMed | Rigó, J.

Mivel a zsírok, a durva rostok és a fűszerek fokozzák az epehólyag össze-húzódását, ezáltal görcsrohamot válthatnak ki, az étrendet zsír-, rost- és fűszerszegényen készítsük el.

Az epeköves beteg diétája

Roham alatta beteg sem enni, sem inni nem képes, legfeljebb elhúzódó roham esetén merülhet fel a folyadékpótlás szükségessége. Ilyenkor sem nagyon hideg, sem szénsavtartalmú ital nem adható.

Roham után a beteg rendszerint kimerült, a hányinger csak lassan szűnik. Vigyázva adhatunk egy-egy korty cukrozott teát. A továbbiakban a folyékony-pépes, majd a rost-, fűszer- és zsír-szegény diétát fogyaszthatja. Áttört főzelék, burgonyapüré, tejbedara, felfújtak, tea, tej, tejeskávé, kétszersült, pirított zsemle, sovány, puhára főtt hús adható.

A rohammentes időszak étrendjét úgy kell összeállítani, hogy ne tartalmazzon olyan táplálék-összetevőket, amelyek rohamot válthatnak ki.

A rohammentes időszakban kerülje a beteg azokat az ételeket, amelyek tapasztalata szerint rohamot okoznak.

Az epekőbetegségben szenvedő beteg diétája rohammentes időszakban egyéni, nagymértékben függ az egyén toleranciájától, az egyes ételek iránti tűrőképességétől. Bizonyos ételek megengedése vagy tiltása nem lehet általános érvényű.

Egyes betegek érzékenyek a tojásra, másoknál semmi panaszt nem okoz; így az egyiknél elhagyjuk az étrendből, a másiknál adhatjuk. Akinél a tej panaszt okoz, az kerülje, mások viszont nyugodtan fogyaszthatják. Ha a nyers gyümölcsök görcsöket idéznek elő, kompótnak elkészítve adjuk.

Ha az epekő a későbbiek folyamán hosszú ideig nem okoz panaszt, az étrendben a megszorításokat fokozatosan enyhíteni lehet, csupán a zsír, a durva rostot tartalmazó ételek, és az erős fűszerek fogyasztását kell korlátozni.

Diéta epehólyag-gyulladásban

Görcsös fájdalom esetén folyékony-pépes étrendet adunk, cukrozott tea, szűrt gyümölcslevek, gyümölcs- és főzelékpürék képezzék a diéta alapját.

Ha a panaszok enyhülnek, az általános szempontok szerint bővíthetjük az étrendet. A diétára a rost, fűszer és zsírszegény étrendnél leírtak a mérvadók.

Gyakori kis étkezések szükségesek, hogy a beteget ne terhelje meg az ételek tömege, A gyakori étkezés bevezetése azért is fontos, mert az epehólyag összehúzódásának ingere az étkezés.. Minél gyakrabban váltódik ki tehát az inger, annál kevésbé pang az epe. az epe. A hirtelen nagy összehúzódások görcsös állapotot idézhetnek elő. Ne adjunk se túl forró, se túl hideg ételeket, italokat a diétában, mert azok is panaszokat válthatnak ki.

Az epehólyag gyulladásban vagy epekőbetegségben szenvedő ember kerülje az izgalmakat

Ha a beteg kövér vagy elhízott, kerüljük a túlzott mennyiségű szénhidrát adását.

epehólyag gyulladás, epekő, diéta

2022-06-09 08:57:11

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop