Hirdetés

Menü epebetegek számára

Az epekő és a krónikus epehólyag-gyulladás jellemzője, hogy panaszmentes és nagy hasi görcsökkel, nyomással, puffadással járó szakaszok váltakoznak egymással. Az alábbiakban közlünk egy-egy heti menü összeállítást mindkét szakaszra.

diéta, epe, epekő, epehólyag-gyulladás |

InforMed Hírek14   InforMed | Ledó, L.


Epekőroham után ajánlatos egy napig cukrozott, citromos, meleg tea fogyasztása, majd 2-3 napig a zsírtalan, könnyen emészthető, folyékony-pépes ételek. Ez az étrend megkönnyíti az emésztés munkáját. Ha a beteg sokat hányt, gondoskodni kell az elvesztett folyadék és konyhasó pótlásáról is.

A krónikus epehólyag-gyulladásban szenvedő betegnek is tudnia kell, hogy mely élelmiszerekre és készítési módra érzékeny. Ennek ismeretében fogyasszon zsírszegény, rostszegény, enyhén fűszerezett ételeket. Ezek igen változatosak lehetnek.

A nagyon enyhén fűszerezett, vegyes, könnyen emészthető, sószegény étrend a legtöbb esetben célravezető. A belsőségek fogyasztását viszont jobb mellőzni.

A heveny epehólyag-gyulladásban szenvedő beteg az étrendjét szigorúan kímélő diétával kezdje. Néhány napon át, amíg a közérzete nem javul, feltétlenül zsírszegény, vitaminban, ásványi anyagokban, szénhidrátban gazdag ételeket fogyasszon, sok folyadékkal. Fokozatosan térjen át a húsra, illetve az állati fehérjékre.

1. nap
  • Reggeli: kamillatea, kétszersült vagy keksz.
  • Tízórai: reszelt alma citrommal, keksz.
  • Ebéd: daragaluska-leves, főtt, párolt hal, burgonyapüré.
  • Uzsonna: kamillatea, keksz vagy kétszersült.
  • Vacsora: petrezselymes vízben főtt rizs, reszelt sajt, almapüré.
2. nap
  • Reggeli: tea, kétszersült, 2-3 kanál reszelt sajt.
  • Tízórai: fél narancs, keksz.
  • Ebéd: burgonyapüré, töltött sárgarépa, kétszersült.
  • Uzsonna: darahab, friss gyümölcslé.
  • Vacsora: párolt csirkemell, citromos tea.
3. nap
  • Reggeli: fodormentatea, keksz, 2 db héjában sült burgonya.
  • Tízórai: vegyes kompót, keksz.
  • Ebéd: gyümölcsleves, tejberizs, keksz.
  • Uzsonna: fodormentatea vagy gyümölcslé.
  • Vacsora: lágy tojás (ha tűri) vagy párolt csirkemell.
4. nap
  • Reggeli: citromos tea, reszelt sajt, kompót.
  • Tízórai: pirított zsemle, Rama.
  • Ebéd: húsgombócleves csirkehúsból, almamártás.
  • Uzsonna: gyümölcslé, keksz.
  • Vacsora: csirkehús vagdalt, citromos tea.
5. nap
  • Reggeli: citromfűtea, kétszersült.
  • Tízórai: sült alma.
  • Ebéd: zöldborsópüré leves rizsbetéttel.
  • Uzsonna: almahab, keksz.
  • Vacsora: sajtmártás, citromos tea, keksz.
6. nap
  • Reggeli: tejes pótkávé, dzsem, kétszersült.
  • Tízórai: sült alma, keksz.
  • Ebéd: darafelfújt, meleg limonádé, keksz.
  • Uzsonna: 1 lágy tojás vagy reszelt sajt.
  • Vacsora: pirított kalács, citromos tea.
7. nap
  • Reggeli: citromos tea, margarinos kifli.
  • Tízórai: almahab, keksz.
  • Ebéd: zsírtalan csirkebecsinált, petrezselymes burgonya.
  • Uzsonna: vegyes gyümölcskompót, keksz vagy kétszersült.
  • Vacsora: tejberizs, tea
Közérzetjavulás után

1. nap
  • Reggeli: citromfű tea, kifli, dzsem.
  • Tízórai: 1 lágy tojás vagy sajt (ha tűri az epe).
  • Ebéd: rizskrém leves, omlett parajjal töltve.
  • Uzsonna: almakompót, keksz.
  • Vacsora: 1 margarinos kifli, madártej.
2. nap
  • Reggeli: tejfölös áttört túrókrém, kifli.
  • Tízórai: idénygyümölcs.
  • Ebéd: almás rakott burgonya, rebarbara mártás.
  • Uzsonna: kiflifelfújt, tea.
  • Vacsora: 1 kifli, fél májkrém (szárnyasmáj), tea.
3. nap
  • Reggeli: 1 lágy tojás vagy reszelt sajt, tea.
  • Tízórai: 1 narancs, keksz.
  • Ebéd: tökfőzelék, vagdalt csirkehúsból vagy gombából, tea.
  • Uzsonna: margarinos kifli, paradicsom (héját lehúzzuk).
  • Vacsora: pirított dara, dzsem, tea.
4. nap
  • Reggeli: fodormenta tea, margarinos kifli.
  • Tízórai: idénygyümölcs vagy narancs.
  • Ebéd: köménymagos leves, párolt vegyes zöldség, párolt csirkemell.
  • Uzsonna: 1 túrós pogácsa, tea vagy gyümölcslé.
  • Vacsora: darafelfújt, kompót vagy tea.
5 nap
  • Reggeli: csipketea, sült alma vagy piskóta.
  • Tízórai: reszelt sajt, gyümölcslé.
  • Ebéd: gyümölcsleves, kiflifelfújt, dzsem.
  • Uzsonna: 1 narancs, keksz.
  • Vacsora: gyümölcsrizs, tea.
6. nap
  • Reggeli: tejeskávé, pirított kalács.
  • Tízórai: 1 narancs vagy kompót.
  • Ebéd: aprólékleves, sült csirke, almahab, gyümölcssaláta.
  • Uzsonna: reszelt sárgarépa citrommal, mézzel.
  • Vacsora: sajttal rakott pirított dara, citromos tea.
diéta, epe, epekő, epehólyag-gyulladás

2018-01-12 00:30:38

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop