Hirdetés

Folyékony-pépes étrend

A folyékony-pépes tormában elkészített ételek terhelik meg legkevésbé az emésztőrendszert, ezért olyankor írja elő az orvos, ha nagyfokú kíméletet akar biztosítani a betegnek.

|

Betegségek diétái 1998 ;   SubRosa Kiadó | Rigó, J.

Folyékony étrend előírásakor adható ételek, italok: gyümölcs-levesek, nyáklevesek, pürélevesek, turmixitalok, gyümölcslevek, tej, tejszín, tejből, tojásból, vajból, cukorból készült krémek, parfék, sodók.

Kevés zselatin hozzáadásával a krémanyagot formába tudjuk szilárdítani.

Pépes étrend az ételek felaprózását jelenti, amivel a rágás helyettesíthető. A főzelékeket áttörve, a húsokat megdarálva, hasénak elkészítve adjuk. A elpépesített anyagok elveszítik kedvező szín- és formabeli tulajdonságukat, ezért étvágykeltően kell őket elkészíteni és tálalni. A pépes halmazállapotú ételeket formázni és szilárdítani kell. A különböző pürék vagy hasék keverékét töltetnek is felhasználhatjuk.

Folyékony-pépes étrendet adunk a lázas állapotok első napjaiban, epekőroham utáni állapotban, heveny gyomorhurutos gyomorrontásos betegeknek az első napokban, a gyomor- és nyombélfekély görcsös állapotaiban, a szájnyálkahártya gyulladásos betegségeiben.

2005-03-13 13:48:47

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop