Mit tanácsol a dietetikus lisztérzékenység esetén?
Nézzük meg, milyen helyet foglalnak el a következő élelmiszercsoportok a lisztérzékeny étrendben.
Nem fogyaszthatók: búza, árpa (maláta), rozs, zabból készült ételek, a kölest sem ajánljuk.
Fogyaszthatók: rizs, kukorica, speciális gluténmentes kenyér és tésztafélék, gluténmentes sütemény- és kenyérporokból készült ételek.
II. csoport: gyümölcsök, zöldségek.
Megszorítás nélkül fogyaszthatók mind a friss, mind a mirelit vagy konzervkészítmények. A kész- és félkész ételek közül csak a gluténmentes termékeket választhatjuk. A főzelékek készítéséhez csak a gluténmentes lisztet használhatjuk.
III. csoport: húsok, húskészítmények, tojás.
Szabadon fogyaszthatók: különféle húsok, halak, tojás. A Pick Szeged Rt. valamennyi terméke glutén- és laktózmentes. A húskonzervek és a húsos ételkonzervek közül csak a garantáltan gluténmentes termékeket vásároljuk.
Nem fogyaszthatók: hurkafélék, húskonzervek, húspástétomok. Házilag kitűnő májkrémet, húspástétomot és tojáskrémet készíthetünk.
IV. csoport: száraz hüvelyesek és olajos magvak.
Szabadon fogyaszthatók: sárgaborsó, szárazbab, lencse, dió, mogyoró, mandula, szója.
V. csoport: tej és tejtermékek.
Szabadon fogyaszthatók, de mivel a tejdesszertekben és a több komponenst tartalmazó készítményekben lehet gliadin, fogyaszthatóságukat beszéljék meg a kezelőorvossal vagy a dietetikussal.
VI. csoport: zsiradékok.
Szabadon fogyaszthatók: olaj, vaj, margarin, disznózsír. Mennyiségi korlátozásra a heveny szakasz kivételével nincs szükség.
2012-11-29 22:57:40
Kapcsolódó cikkek