Hirdetés

Tejcukor-(laktóz-) érzékeny betegek diétája

Tejcukorérzékenység esetén a tejfogyasztást követően hányinger, hányás, hasmenés jelentkezik, ami a tejfogyasztás megszűnése után elmúlik, míg az ismételt fogyasztáskor újra jelentkezik. Ilyen esetben a diéta lényege régebben a tejelvonás volt.

|

Betegségek diétái 1998 ;   SubRosa Kiadó | Rigó, J.

Ma már kapható a kereskedelemben laktózmentes tej (Magi, Naszálytej) vagy olyan készítmények, amelyek csak kis mennyiségben tartalmaznak tejcukrot, mint például az élelmiszerüzletekben kapható tejfehérje-koncentrátum, a Sportrobi, amelyet hígítva vagy különböző turmixitaloknak elkészítve fogyaszthat a tejérzékeny beteg.

Nemcsak laktózszegény tejjel rendelkezünk, hanem orvosi rendelvényre tejcukorbontó enzim is beszerezhető a gyógyszer-tárakban. A Galantase nevű enzimet közvetlenül a fogyasztás előtt kell a tejhez keverni, és ezzel pótoljuk a hiányzó enzimet. A kezelés után a tej kissé édesebb, mert a szabaddá vált szőlőcukor édesítő ereje nagyobb, mint a tejcukoré.

A laktózszegény tejporból készült ételeket, italokat panasz-mentesen fogyaszthatják a gyomorfekélyben, vagy a vastagbél gyulladásos betegségében szenvedő betegek is, akik különben érzékenyen reagálnak a tejfogyasztásra.

2005-03-13 13:52:41

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop