Főoldal » Betegségek » Diéta betegségekben » Vesebeteg diéta »

PEP – a dializált betegekért

Egy egészséges vesével rendelkező ember számára nem okoz gondot a legtöbb élelmiszerben fellelhető foszfor, illetve ennek sója, a foszfát. A művese kezelésre szoruló betegek szervezete azonban nem képes megszabadulni ettől az ártalmas elemtől, amely hosszú évek alatt szinte tünetek nélkül okoz pusztítást az érfalakban. Mi lehet a megoldás?


Diéta vesebetegségben

A vesebetegségnek több formája ismeretes, amelyeknek változik a diétás előírása is. Ezért a diétát az orvossal részletesen meg kell beszélni.


A krónikus vesegyulladás diétája

Ha a veseműködés csak részben romlott meg, nincs szükség különleges étrendre. A sót magas vérnyomás vagy keringési zavarok esetén kell a javasolt 2 g-ra megszorítani. A diétában ilyenkor a konvhasószegény étrendnél leírtak a mérvadók. Fontos szempont a sóval tartósított készítmények elhagyása a diétából.


Az idült veseelégtelenség (urémia) diétája

Az idült veseelégtelenségben szenvedő beteg szérumkreatinin-szintje emelkedett. A vese kiválasztóképessége csökken, a fehérje lebontási termékei felszaporodnak a vérben. A kezelőorvos szigorúan betartandó étrendet ír elő.


Energia- és tápanyagszükséglet hemodialízis vagy peritoniális dialízis esetén

Hemodialízis vagy peritoniális dialízis esetén fokozott mennyiségű, napi 1,2-1,4g/testtömeg/kg fehérjére és testtömeg/kg-ként napi 147-189 kJ (35-45 kcal) energiát adó táp-anyagokra van a betegnek szüksége.


Étkezési tanácsok veseköveseknek

A diéta célja a hő növekedésének lassítása és újraképződésének megakadályozása.


A vesének számos jól ismert és néhány kevésbé közismert funkciója van....
A krónikus veseelégtelenség következtében a vesefunkciók olyan mértékben...
Világszerte, így hazánkban is egyre növekszik a vesebetegségben szenvedők ...
A vesebetegségeket folyamatosan és szakszerűen kell kezelni. A beteg azzal ...
Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy a páromnak kalcium-oxalát tart...
hirdetés
^