Méhen kívüli terhesség

Lényege, hogy a megtermékenyült pete a hasüregben, de még gyakrabban a petevezetőben telepszik meg és ott indul fejlődésnek.

Nem túl ritka, mert minden 3-400 terhességre esik egy. Oka legtöbbször a petevezeték előzetes gyulladása és hegesedése.

Minden esetben gondolni kell rá, ha fogamzásképes korban levő nő szokott vérzése elmarad, és ha a korai terhesség jelei mutatkoznak.

Méhen kívüli terhesség tünete lehet a pecsételő vérzés és a görcsölés, különösen elmaradt menstruáció esetén. Ha a petevezetőben megtelepedett magzat még korai stádiumban elhal, akkor nem károsítja a vezetéket, de tovább növekedve megrepesztheti annak falát, ami vérzést okoz.

Ha a vérzés hirtelen és hevesen lép fel, akkor vérnyomás zuhanás és sokkszerű állapot alakulhat ki. A legjellemzőbb, hogy a nő hirtelen erős fájdalmat érez és elveszti az eszméletét.

Az ilyen nőt - akár férjnél van, akár nincs, akár gondolt terhességre, akár tagadja azt - sürgősen kórházba kell szállíttatni.

Szülészeti vagy sebészeti osztályon gyakran csak gyors orvosi műtéti beavatkozás mentheti meg az életét. A méhen kívüli terhesség kezelése majdnem minden esetben a műtéti úton történő eltávolítás.

2021-09-13 15:15:33
| méhen kívüli terhesség

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop