Csontritkulás (osteoporosis)

Csontritkulás esetén a térfogategységre számított csontszövet mennyisége fokozatosan csökken, gyengíti a csontvázat. A csontritkulás fő klinikai következménye a gyakori csonttörés. Idiopatiás osteoporosisról beszélünk, ha a kiváltó ok ismeretlen. A postmenopausális osteoporosisban nőkőn a csigolya- és a csuklótáji törések hívják fel a figyelmet a betegségre. Az időskori csontritkulás bármely csont törését okozhatja.

csontritkulás, osteoporosis | Gyógyszer a családban 2004 ;   InforMed | Szendei, K.
A csontritkulás kialakulását számos tényező segítheti elő: öregedés, kevés kalcium bevitel, mozgásszegény életmód, öröklődés, genetikai hajlam, dohányzás. Gyakori nőknél, főleg aki nem szült, vagy hamar elmaradt a menstruációja.

A másodlagos, betegségekhez kapcsolódó osteoporosis az esetek 5%-át teszi ki. Számos belső elválasztású mirigy működészavara vezethet csontritkuláshoz: mellékvese kéreg- , mellékpajzsmirigy-, pajzsmirigy túlműködés, a nemi szervek csökkent hormontermelése, cukorbetegség. Számos egyéb kórkép is okozhat csontritkulást: vese-, májbetegségek, bél felszívódási zavarai, daganatos betegségek, súlytalanság, hosszú ágynyugalmat igénylő betegségek. Csontritkulást okozhatnak gyógyszerek: kortikoszteroidok, heparin, barbiturátok tartós használata.

A betegséget a mai ismereteink szerint csak megállítani tudjuk, az elveszett csonttömeg nem pótolható, hatásosabb a megelőzés, mint a kezelés. A táplálékkal a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele (napi 800-1200 mg), aktív mozgással a csontok terhelése megelőzheti a csontritkulás kialakulását. A napfény UV sugárzásának hatására D vitamin képződik a szervezetben, ami szintén szükséges a csont anyagcseréhez. A túlzott kalcium bevitel azonban vesekőképződést okozhat, valamint rontja a bélből a cink és a vas felszívódását.

Vény nélkül kapható kalciumot tartalmazó készítmények Vita-Calc, Calcichew stb.

Vényköteles, az osteoporosis kezelésére alkalmazott szerek: Calcitonin (Miacalcic, Calco 50, Biostin): fokozott csontlebontás esetén hatásos, alacsony kalcium szint esetén gátolja a csont lebontást, a csont elbontását végző sejtek, az osteoclastok működését befolyásolva.

A bifoszfonátok (Bonefos, Lodronat, Fosamax, Skelid, Actonel) valószínűleg szintén calcitonin szerűen hatnak. Az izületek körüli meszesedést is gátolja. A bifoszfonátok beépülnek a csontba, gátolják a csontlebontó sejtek megtapadását az ép csonton.

A ösztrogének pótlására leginkább kiterjedt nőgyógyászati műtétek után van szükség, részben a csontállomány védelmében. A raloxifen (Evista) ösztrogen receptor modulátor, hatását a génexpresszió szabályozása révén fejti ki. Jó eredménnyel alkalmazzák post-menopauzális osteoporosis megelőzésére. A tibolon (Livial) enyhe ösztrogén, gesztagén és androgén hatásával nemcsak a klimakteriális tüneteket, hanem az ekkor jelentkező csontritkulást is megelőzheti a nőknél.

A D vitamin és származékai a kalcium és a foszfor felszívódását serkentik a bélből, de lehet, hogy direkt csonthatása is van.

2005-05-23 18:50:51
| csontritkulás, osteoporosis
+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^