Fejfájás

A leggyakoribb panaszok egyike. A fej bármely részére lokalizálódhat, de az esetek többségében homlok-, halánték- vagy tarkótáji a fájdalom.

A fejfájás az emberek döntő többségénél egyszerűen ideges eredetű (depresszió), de előfordul,hogy a szemnyomás fokozódás (glaucomás roham), a szem töréshibája, rossz szemüveg, a nyaki gerincoszlop megbetegedése, agyvelő vagy agyhártyagyulladás, agydaganat,  vagy egyszerűen "csak" láz váltja ki.

Ha valakinek tartós fejfájása van, a fejfájás szokatlan erővel, vagy szokatlan helyen jelentkezik, akkor célszerű orvost felkeresni. Ha az orvosi vizsgálat szerint nincs szervi oka a fejfájásnak, enyhe nyugtatószerek vagy alkalmanként egy-egy fájdalomcsillapító tabletta általában elég a panaszok megszüntetésére.

Magas láz, fejfájás és hányás esetén - főképpen, ha felnőttről van szó - feltétlenül orvosi segítséget kell igénybe venni 


Pszichés feszültség okozta, úgynevezett "tenziós" fejfájás. Kimutatható ideggyógyászati góctünetekkel nem kísérik, rendszerint a koncentrálóképesség zavarával jár. Fájdalomcsillapítón kívül relaxáció, meleg fürdő segíti a panaszok enyhítését. A depresszióhoz társuló fejfájás már ébredéskor jelentkezik, kezelése a depresszió kezelése.

Halmozott fejfájásos rohamok jelentkezhetnek férfiakon. Ezt a típust cluster fejfájásnak nevezzük. Ez is féloldali, a fájdalom szemkörüli, orrfolyás, orrdugulás, a szem kivörösödése kíséri. Főleg éjjel jelentkezik, csak 1-2 órán át tart.

A migrénhez hasonlóan alkohol, ételek, stressz válthatja ki. Csünghet a szemhéj, a szembogár szűk, a szemgolyó kidülledhet. Terápiásan a szerotoninra ható sumatriptan, ergotamin, sőt lítium, prednisolon is szóba jön. Ezek mind vénykötelesek.

Óriássejtes érgyulladás a halántéktáji artéria megbetegedése, lázzal, fogyással, izületi gyulladással, magas vérsejtsüllyedéssel jár együtt a fejfájás. Kezeletlen esetben vakság kialakulásához vezethet. Valószínűleg immun mechanizmussal jön létre. Szteroiddal kezelik.

Koponyasérülések után gyakran alakul ki agyrázkódás jelei nélkül is fejfájás, ami végül magától múlik Ez a már említett fájdalomcsillapítókkal jól szüntethetők.

Agydaganatok is okozhatnak fejfájást. A magas vérnyomás, az agyi erek elmeszesedésének következménye is fejfájás lehet. Ebben az esetben a vérnyomás rendezése révén válik a beteg panaszmentessé.

Hirtelen kezdődő, igen éles fejfájás esetén fiatalembernél koponyaűri vérzésre is kell gondolni. Az agyburok és szövet gyulladásának, a meningo-enkefelitisznek is vezető tünete. Vannak emberek, akiknek köhögés, tüsszentés vált ki fejfájást. Ezt non-szteroiddal, pl. ibuprofennel is lehet szüntetni.

A migrén rohamokban jelentkező, rendszerint féloldali, lüktető fejfájás, melyet "előjelző" tünetek vezethetnek be. Bár létrejöttéről részismereteink vannak, oka határozottan nem tisztázott.

Okozhatja az agyi keringés öröklött működészavara. Erre utal a családi halmozódás Kialakulásában szerepe lehet az idegrendszer működésében központi szerepet játszó neurotranszmitter szerotoninnak. Ezért hatásosak gyakran az e rendszert befolyásoló, egyébként antidepresszánsként használt szerek. Bármely életkorban jelentkezhet, bár leggyakoribb 10-20 éves korban és főleg nőkön, 50 éves kor felett a tünetek rendszerint enyhülnek, vagy elmúlnak. 

A fejfájást rossz hangulat, nyugtalanság, étvágytalanság előzheti meg, majd látászavar jelentkezhet. Lehet féloldali, a homlok-, ill. a halántéktájra lokalizálódó fájdalom, de kiterjedhet az egész fejre is. Ugyanannál a betegnél a roham általában hasonló lefolyású. Hányinger, hányás, fénykerülés kísérheti.

Néha neurológiai góctüneteket, zsibbadást, izomgyengeséget, ügyetlenséget is találunk . A beteg végtagjai hűvösek, kerüli az embereket. A fejtetői artériák fokozott lüktetése is észlelhető a roham alatt, amely általában néhány órától akár néhány napig is tarthat.

A migrénesek rendszerint ismerik a betegségüket, sőt néha azt is, hogy mi váltja ki a rohamot. Például túlzott alkohol- vagy éhgyomri feketekávé vagy csokoládéfogyasztás, a légköri viszonyok hirtelen változása, túl hosszú alvás, székrekedés, menstruáció előtti állapot, gyógyszeres fogamzásgátló, fájdalmas élmény stb.

Ha jönnek a jósló tünetek, látási érzékletek (pl. cikk-cakkos vonalak, tűzijátékszerű villódzó csillagok vagy gömbök, színes, hullámzó tenger látása), gyakran sikerül magát a rohamot valamilyen migrén elleni szerrel megelőzni. Egyes migrénes betegek rohamainak gyakoriságát, súlyosságát és időtartamát is lehet gyógyszer segítségével csökkenteni.

A speciálisan migrén ellen adható készítmények vénykötelesek.

Ergot-alkaloid tartalmú gyógyszer a Kefalgin drazsé.

Szerotonin-antagonisták

sumatriptan (Imigran), naratriptan (Naramig), zolmitriptan (Zomig), rizatriptan (Maxalt), eletriptan (Relpax).

Egyéb migrén elleni készítmények:

Sandomigran, Divascan, Vasalgin, Migpriv).

Máskor az egyébként vérnyomáscsökkentőként bevált kalcium antagonistákat vetik be eredményesen migrénben. Hányinger, hányás miatt célszerű végbélkúppal a szükséges fájdalomcsillapítót bejuttatni. 

Enyhébb fejfájás esetén jó eredménnyel lehet használni a vény nélkül kapható acetilszalicilsav, paracetamol, aminofenazon tatalmú készítményeket (pl Algopyrin, Qurelin, Rubophen, Miralgin, Aspirin stb.) Részletesen lásd láz és fájdalomcsillapítók fejezetben.

2021-06-02 18:12:44
| fejfájás, migrén

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop