Kullancscsípés (Lyme-kór, kullancsenchephalitis)

Kullancscsípést követően betegség csak akkor alakul ki, ha a kullancs fertőzött volt a Borellia burgdorferi nevű baktériummal, vagy vírushordozó, ez esetben az ún. másodlagos immunológiai mechanizmus révén agyvelőgyulladást idéz elő.

A védőoltás - mely három egymást követő alap- és egy emlékeztetőoltásokból áll - a kullancsenchephalitis, vagyis a vírusos agyvelőgyulladás ellen nyújt védelmet, a Lyme-kór ellen nem. Ezért, ha a kullancscsípést követően nagy, piros bőrelváltozás jelenik meg, a Lyme-kór kialakulásának megelőzésére antibiotikumos kezelésre van szükség.

A lapszerűen elhelyezkedő, piros foltokon kívül ezen betegség tünetei a rossz közérzet, a láz, esetleg a nyirokcsomó-duzzanatok megjelenése is. Néhány hónap múltán jelentkeznek az idegrendszeri tünetek (fejfájás, arcideggyulladás, agyburokgyulladás), esetleg szívritmuszavar vagy szívburokgyulladás is. Tehát kullancscsípést követően, ha néhány nap múlva bőrgyulladást tapasztalvunk, azonnal forduljunk orvoshoz, hogy megkezdhessük a megfelelő antibiotikumos kezelést.
2005-05-23 19:33:50
| kullancscsípés, Lyme-kór, kullancsenchephalitis, Borellia

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop