Szemölcs (verruca)

A szemölcsök a legalább hatvan féle human papilloma vírus (HPV) által okozott, tömött, durva felszínű, jól körülhatárolt, szürkés színű, bőrből kiemelkedő kis daganatok. Ugyanezek a vírusok a nemi szerveken is tudnak hasonló elváltozásokat okozni.

Leggyakrabban az ún. verruca vulgarissal (közönséges szemölcs) találkozunk, melyek két éven belül maguktól is elmúlhatnak. A bőrgyógyász fagyasztással bármikor el tudja távolítani, de kisebb hegesedés maradhat vissza. Szalicilsavat tartalmazó tapasz több napon át tartó használata is eredményes lehet, mások retinolsavat használnak. Újabban interferonos helyi kezelésekkel is tettek terápiás kísérleteket. A Verra-med és a Verrumal oldat, amelyek fluorouracilt és szalicilsavat tartalmaznak, csak vényre kaphatók.

A vírusos szemölcsök meglepő módon igen erősen reagálnak lelki behatásokra is. Ez lehet a magyarázata annak, hogy legalább 30-50-féle „népi” gyógymód forog közkézen, melyek hatékonysága megközelíti a patikai szerekét. Általában azt tapasztaljuk, hogy minél színesebb, szagosabb, ragacsosabb egy „készítmény”, annál jobban beválik.



Vény nélkül kapható:

Duofilm oldat (szalicilsav, tejsav)
Hansaplast bőrkeményedést eltávolító tapasz (szalicilsav)
2006-01-12 21:52:09
| szemölcs

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop