Hirdetés

Külföldi sajtó Magyarországról - Süddeutsche Zeitung, La Repubblica

A Süddeutsche Zeitung című liberális német lap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványairól írt pénteki számában.

Magyarország, lapszemle, külföldi sajtó |

MTI Hírek13 | MTI

Az Egy botrány, ahogy a nagykönyvben meg van írva című írásában a szerző, Cathrin Kahlweit kiemelte, hogy "nagyon klasszikus módon pénzről és befolyásról van szó", s hozzáteszi: "Orbán Viktor miniszterelnök környezete is lővonalba került".

A cikk kifejteti: Magyarország az utóbbi időszakban kikerült az európai nyilvánosság figyelmének fókuszából, ami "több mint jól jött" Orbán Viktornak, mert most egy olyan belpolitikai botránnyal kell megküzdenie, amely nemcsak az ellenzéket és a sajtót, "de még saját embereit" is arra készteti, hogy "a barikádokra vonuljanak".

Az MNB alapítványai körüli fejleményeket ismertetve a többi között kiemelte, hogy Áder János köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért az MNB-törvény módosításáról, azaz "még az államfőt, egy hű fideszest is irritálta az ügy, és nem akart részt venni benne".

Egyebek mellett hozzátette, hogy az Alkotmánybíróság és a Kúria vonatkozó döntései a kormány "súlyos vereségét" jelentik, és a kabinet az MNB-ügy nélkül is egyre inkább védekezésre kényszerül a korrupciós vádaskodásokkal szemben.

A La Repubblica című olasz napilap honlapja a sajtószabadság jövő heti világnapja alkalmából közölt interjút Nils Muiznieksszel, az Európa Tanács emberi jogi biztosával. A lett politikus pedig arra az álláspontra helyezkedik, hogy a sajtószabadság helyzete "Lengyelországban, Magyarországon, Bulgáriában és ugyanígy Törökországban, San Marinóban, Szerbiában, Ukrajnában is elég rossz".

"A helyzet nagyon komoly. Magyarországon egy nagyon erős politikai többség drasztikus változásokat akar áterőltetni, befolyásolva a média szabadságát is".

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint a sajtószabadság egész Európában veszélyben van, a demokrácia pedig olyan országokban is visszafejlődött, ahol korábban már megszilárdulni látszott.

Magyarország, lapszemle, külföldi sajtó

2016-04-29 17:17:38

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop