Hirdetés

OMSZ: túl van az életveszélyen a fővárosban megszúrt mentőápoló

Túl van az életveszélyen az a mentőápoló, akit betegszállítás közben hasba szúrt egy ellátásra szoruló férfi kedd délelőtt Budapesten - közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója sajtótájékoztatón a fővárosban.

OMSZ, mentőápoló, bulvár |

MTI Hírek12

Burány Béla elmondta: a sérültet megműtötték, ennek köszönhetően stabilizálódott az állapota. Hozzátette, hogy egy háromgyermekes édesapáról van szó.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője kiemelte, hogy bár a mentősöket érő atrocitások mindennaposak, ilyen súlyos támadás csupán évente néhányszor történik.

Rámutatott: az OMSZ évente mintegy 1,1 millió beteget lát el. Naponta előfordul, hogy a mentősöket lökdösik vagy leköpik őket. A személyi sérüléssel járó esetek száma ugyanakkor alacsony: ezekből csupán tíz-húsz van egy évben.

A szóvivő a mostani történésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a mentősöket egy drogos esethez riasztották Csepelre. Az ellátásra szoruló, valószínűleg drogok hatása alatt álló fiatal férfit kedd délelőtt kilenc óra előtt mentőautóval éppen kórházba szállították, amikor a VIII. kerületben, az Üllői úton, a Heim Pál Gyermekkórház előtt késsel a vele utazó mentőápolóra támadt.

Az ápoló próbált szólni a sofőrnek, ő azonban már nem tudott idejében közbelépni, hogy megakadályozza az erőszakot. Győrfi Pál hangsúlyozta, hogy a támadó hangulata nagyon hirtelen változott meg: egyik pillanatról a másikra agresszívvá vált.

Megjegyezte, hogy a mentősök helyzete a drogos esetekben sokkal nehezebb, mint régebben. Azt mondta, hogy a szerek hatása ma kiszámíthatatlan, ugyanis két-háromnaponta "új anyagok kerülnek az utcára". Ezeknek a folyamatosan változó, úgynevezett dizájner drogoknak pedig senki nem ismeri a pontos összetételét, és így az általuk kiváltott hatást sem, aminek következtében a mentősök nem tudják, hogy egy-egy riasztás kapcsán mire készüljenek.

Győrfi Pál azt is elmondta, a támadás közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak minősül, ami végrehajtandó szabadságvesztéssel büntetendő.

Kedd délelőtt egy mentőautó karambolozott Budapesten, a Határ úton - közölte korábban a rendőrség az MTI-vel. Győrfi Pál jelezte, hogy ez az autó éppen a megszúrt mentőápoló segítségére sietett. Mivel azonban több mentőegységet is riasztottak hozzá, a karambol nem befolyásolta az ellátását - hangsúlyozta.

OMSZ, mentőápoló, bulvár

2015-11-04 13:49:35

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop