Hirdetés

Trump a demokratákat okolja az egészségügyi törvényjavaslat kudarcáért

Donald Trump amerikai elnök az ellenzéki demokratákat okolja egészségügyi törvényjavaslatának kudarcáért - derül ki egy bennfentes újságíró friss írásából.

Obamacare, amerikai egészségbiztosítás |

MTI Hírek13 | MTI

A The Washington Postnak író Robert Costa a blogjában beszámolt arról, hogy Trump péntek délután felhívta telefonon, és azt mondta neki a törvényről: "helló, Bob, nos, épp most vontuk vissza".

Costa hangsúlyozta, hogy őt is meglepte az elnök hívása, először el sem hitte, hogy a Fehér Ház van a vonal végén.

Beszámolója szerint Donald Trump nyugodt volt, és azt mondta: megvárja, amíg az Obamacare - az előző elnökről, Barack Obamáról elnevezett és érvényben maradt egészségbiztosítási törvény - "szétrobban", és azután "a demokraták úgyis hozzánk jönnek segítségért, s akkor csinálunk egy szép új törvényt. Soha nem mondtam, hogy 61 nap alatt lesz meg az új egészségbiztosításunk" - tette hozzá Trump.

Kétségtelen, hogy egyetlen demokrata párti képviselő sem voksolt volna a törvénytervezetre, de a republikánusoknak a képviselőházban is többségük van. Ha maximum 21 republikánus képviselő szavazott volna a javaslat ellen, a törvénytervezet akkor is "átment volna". De ennél jóval több republikánus jelezte, hogy elutasítja, ezért a Fehér Ház még a voksolás előtt visszavonta a tervezetet.

Az új törvényt tehát maguk a republikánusok buktatták meg.

A Republikánus Párt azóta ígérte, hogy lecseréli az Obamacare-t, amióta 2010. januárjában érvénybe lépett. A törvényt sok demokrata párti politikus is bírálta, s a tavalyi elnökválasztási kampányban Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelöltje szintén kilátásba helyezte a törvény korrekcióját.

Az Obamacare-nek azonban a buktatói mellett erényei is voltak, amit az is bizonyít, hogy Donald Trump megőrzött volna belőle néhány elemet. A republikánusok radikális - ultrakonzervatív - szárnya azonban ez ellen lázadt fel és ezért mondott nemet rá.

Az Obamacare előnye volt, hogy azokban a szövetségi államokban (például Alabamában), ahol egyetlen biztosító működött, állami beavatkozással teremtett konkurenciát, s nyomta le a biztosítás monopolárát. Hátrányaként jegyezték fel a szakértők, hogy kötelezővé tette minden amerikai állampolgárnak az egészségbiztosítás megkötését, s aki nem kötött biztosítást, azt pénzbüntetéssel sújtották. Ezt az amerikaiak elsöprő többsége a magánszférába történő helytelen állami beavatkozásként értékelte. A kötelezővé tétel jelentősen megemelte a járulékos költségeket, elsősorban az alkalmazottaiknak biztosítást fizető vállalatok számára, ezért sok vállalat nem vállalta tovább, hogy munkatársainak biztosítást fizet, az így hoppon maradtak viszont inkább az állami ellátásra hagyatkoztak, s ez a büdzsé kiadásait növelte. Viszont az Obamacare szankcionálás terhe mellett megtiltotta az egészségbiztosítóknak, hogy elutasítsák azokat a polgárokat, akiknek már van valamilyen komoly betegségük a biztosítás megkötésekor. Az Obamacare-nek ezt az elemét Trump törvényjavaslata is megőrizte volna.

A republikánus javaslat elutasítása után egyre-másra veszik számba az elemzők az Obamacare és a Trumpcare közötti különbségeket, felsorolva, hogy melyiknek ki a nyertese és a vesztese. A Trumpcare valószínű vesztesei lettek volna az alacsony jövedelműek, akiknek nem lett volna elég pénzük biztosításra, s mivel már nem kötelező, ezért az állami ellátásra sem számíthattak volna. Növekedett volna a biztosítási összeg az 50 és 64 év közöttiek számára, és elesett volna az állami támogatástól a Planned Parenthood nevű nonprofit szervezet, amely családtervezéssel foglalkozván finanszíroz művi terhességmegszakításokat is.

Donald Trump azonban külön szabályozta volna a gyógyszergyártókkal a gyógyszerárakat, és megőrizte volna az Obamacare egy-két elemét. Például azt, hogy ha valaki súlyos beteg (mondjuk, rákbeteg), akkor a biztosítónak nem lehet elutasítania a szerződéskötést.

A Republikánus Párton belül létezik egy kicsiny, de érdekérvényesítésben erős csoport: az ultrakonzervatívoké. Ők azok, akik azt vallják, hogy például ha egy fiatalembernek nincs biztosítása, de autóbalesetet szenved, akkor nem szabad megmenteni az életét, mert az ő döntése volt, hogy nem kötött biztosítást, tehát maga döntött az életéről. Hasonlóképpen ez a csoport hirdeti azt is, hogy ha valaki az egészségbiztosítás megkötésekor már például rákbeteg, akkor nem szabad a magas kezelési költségeket ráterhelni a biztosítóra, így nem szabad szerződést kötni sem, a beteg fizesse ki a saját zsebéből a horribilis kezelési költségeket.

A republikánus képvelők e két csoportja - a Szabadság Caucus és a Növekedés Klub - támogatást kapott a milliárdos Koch-testvérektől, akiktől Donald Trump viszont a kampányában soha nem fogadott el támogatást, s akik mindig is ellenezték Donald Trump elnökségét. A két testvér most az egészségbiztosítást ellenző republikánus képviselőknek minden segítséget megígért a következő választási kampányra is.

A Szabadság Caucus egyik tagja vasárnap már be is jelentette: bánja már, hogy a republikánus törvényjavaslat ellen lépett fel, ezért kilép a csoportból.

Az amerikai elemzők most azt latolgatják: vajon az egészségbiztosítási törvény kudarca - amely sokkal inkább a Republikánus Párté, mint Donald Trumpé - előrevetíti-e az elnök várható kudarcát más törvényhozási ügyekben, például az adóreformban
is?

Mick Mulvaney, a Fehér Ház költségvetési igazgatója vasárnap egy televíziós interjúban azt mondta: a washingtoni politikacsinálás pillanatnyilag legyőzte a Fehér Házat. Hangsúlyozta: "az elnök a Fehér Házban képes kormányozni, ezt láttam a héten". De képes lesz-e kormányozni ilyen körülmények között a Republikánus Párt? - tette hozzá.


Hatékonyak lehetnek az asztma kezelésében az élelmi rost tartalmú étrend-kiegészítők

Canberra, 2017. március 27., hétfő (MTI/Hszinhua) - Az élelmi rost tartalmú étrend-kiegészítők szedése hatékony módszer lehet az asztma kezelésére - állítják ausztrál kutatók, akik szerint ez lehet a világszerte mintegy 300 millió embert érintő krónikus légúti betegség első nem-gyógyszeres kezelési módja.


Peter Gibson, a The Thoracic Society of Australia and New Zealand elnöke közleményében úgy fogalmazott, hogy az eredmények segíthetik a betegség egyéb étrendalapú kezelési módjainak felfedezését.

Hozzátette: "ez az első alkalom, hogy a szakemberek megnézték, milyen hatása van a bél-mikrobiom megváltoztatásának az asztma-kezelésben embereknél".

"Az elhízottsággal küzdő asztmások nagy részénél egyszerűen nem válik be az inhaláló-készülék használata, amit az orvosok sem értenek. Ezen csoport tagjai számára különösen fontosak az olyan vizsgálatok, amelyek arra fókuszálnak, hogy miként képes befolyásolni az asztmát az étrendnek a bél-mikrobiomra és a légúti gyulladásokra gyakorolt hatása révén" - fejtette ki Gibson.

A Newcastle-i Egyetem szakembereinek vizsgálatába bevont asztmás emberek rendszeresen kaptak - az élelmi rostok fruktán csoportjába sorolt - inulin tartalmú étrend-kiegészítőt.

A táplálék-kiegészítő megváltoztatta az alanyok bél-mikrobiomját, aminek pozitív hatása volt az asztmás tünetek jelentkezésére és a légúti gyulladást is csökkentette.

Obamacare, amerikai egészségbiztosítás

2017-03-28 01:03:13

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop