Hirdetés

Új 20 eurós bankjegy kerül forgalomba

Az eurózóna 19 tagországában szerdán egyidejűleg vezetik be a forgalomba a megújult külalakú 20 euró névértékű bankjegyet.

világgazdaság, EU, euró, bankjegy, Szlovákia |

MTI Hírek12

A megújult 20 eurós a közös európai fizetőeszköz második, úgynevezett Europé-sorozatának már harmadik tagja, amelyet bevezetnek a forgalomba. A kontinens névadójáról, a görög mitológiában szereplő Européről elnevezett sorozat a 2002-ben forgalomba hozott első euró bankjegycsalád folyamatos leváltására szolgál. A cserefolyamat 2013 májusában a megújult 5 eurós bankjeggyel kezdődött, majd tavaly szeptemberben az új 10 euróssal folytatódott.

Az új 20 eurós bankjegy megőrizte elődje külalakjának legtöbb jegyét, nagyságát, színét illetve a korokat és stílusokat idéző motívumvilágát is, a legtöbb változás az új és továbbfejlesztett biztonsági elemeknél figyelhető meg. Ezek közül a leginkább szembetűnő a bankjegy jobb oldalán, ezüstszínű csíkon található ablakban lévő Europé arcát ábrázoló hologram. Ugyancsak ez a motívum jelenik meg az új bankjegy vízjelében is.

Az új 20 eurósból eddig - a forgalomba hozatal megkezdését megelőző 9 hónapos felkészülési időszak alatt - 4,3 milliárd darab készült el. Ezek váltják majd az összes forgalomban lévő - összesen mintegy 1100 milliárd euró névértékű - euró bankjegy közel 23 százalékát kitevő régi húsz eurósokat.

A pénzintézetek által szerdától forgalomba hozott új 20 eurós bankjegy folyamatosan váltja majd fel a régi bankjegyeket úgy, hogy közben a régi sorozat még raktáron lévő készleteit is forgalomba hozzák. Arról, hogy az első sorozat bankjegyei meddig számítanak majd törvényes fizetőeszköznek, egyelőre nem született döntés, de a bankjegyek korlátlan ideig beválthatóak lesznek az eurózóna országainak központi bankjaiban.

világgazdaság, EU, euró, bankjegy, Szlovákia

2015-11-24 18:08:38

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop