Hirdetés

Véget ér az iskola, kezdődik a vakáció

Ma véget ér az iskolákban a tanév és megkezdődik a mintegy két és fél hónapos nyári vakáció.

vakáció, tábor, diákmunka |

MTI Hírek11


Az idén több mint 1,3 millió diák teszi félre a nyári hónapokra az iskolatáskát, közülük mintegy 774 ezren általános iskolában tanultak, 216 ezren gimnáziumba, 244 ezren szakközépiskolákba, 130 ezren pedig szakiskolába jártak.

A diákok és a szülők idén is táborok sokasága közül választhatnak a szünidőben, az árak az előző évhez képest - a taborfigyelo.hu adatai szerint - csökkentek 2013-hoz képest. A napközis táborokra 18 ezer forintot (2013-ban 26 500 forint), míg ott alvós táborok esetében 30 ezer forintot (2013-ban 32 650 forint) szánnak átlagosan a szülők.

A táborok tematikai megosztását tekintve a válaszadók negyede (22 százalék) kalandtábort választott gyermekének, míg 13 százalék sporttáborokba küldi csemetéjét. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát az idegen nyelvi táborok foglalják el (13 százalék), ezeket követik a tánctáborok, a készségfejlesztő, a kézműves és a vizes táborok. Az előző évvel összehasonlítva a sporttáborok kerültek előtérbe (2013-ban a 6. helyet foglalták el), és az idegen nyelvi, elsősorban angoltáborok népszerűsége erősödött valamelyest. Az idei év négy legnépszerűbb helyszíne Budapest, illetve Pest, Veszprém és Bács-Kiskun megye. Budapesten elsősorban a napközis, míg a többi megyében nagyrészt az ott alvós táborok jellemzőek.

Sok diák munkát vállal a szünidő alatt. Az egyszerűbb irodai munkák mellett a nyári fesztiválokon, strandokon is szívesen dolgoznak a vakáció idején a fiatalok, akiknek a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉsz) szakemberei azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint iskolaszövetkezeten keresztül vállaljanak munkát.

A DiákÉsz az MTI-hez eljuttatott korábbi összegzésében kiemelte: a munkavállalás alapfeltétele, hogy nappali tagozatos jogviszonyuk legyen. A 18 évnél fiatalabbak csak szülői engedéllyel vállalhatnak munkát, közülük a 15-16 évesek csak szünidőben dolgozhatnak.

Hozzátették: Budapesten általában magasabbak a fizetségek, mint vidéken. A minimálbért mindenképpen megkapják a diákok, ez jelenleg bruttó 584 forint óránként. (Ebből 16 százalék személyi jövedelemadót vonnak le.) A könnyű fizikai munkáért általában bruttó 584-650 forint órabér jár, de programozási, fejlesztői munkáért akár bruttó 1400-1500 forintot is adhatnak óránként.

A következő tanév szeptember 1-jén, hétfőn kezdődik.

vakáció, tábor, diákmunka

2014-06-13 14:39:20

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop