Hirdetés

A kormányablakoknál még senki nem rendelkezett egészségügyi adatairól

A kormányablakoknál még senki nem jelentkezett, hogy rendelkezzen egészségügyi adatai kezeléséről - írta pénteki számában a Népszava az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól (ÁEEK) kapott tájékoztatás alapján.

kormányablak, egészségügyi adat, Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, EESZT |

MTI Hírek13 | MTI

Felidézték: megkezdődött az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetésének tesztelése. Ez az az informatikai rendszer, amelybe a közfinanszírozott egészségügyi intézmények - a háziorvosok, a járóbeteg- és szakrendelők, a patikák - kötelezően feltöltik, hogy a bejelentkezőnek hol, mikor, milyen orvosi szolgáltatást nyújtottak.

A tesztben tíz kórház, huszonkét háziorvos és harminchat patika vesz részt. A Népszava kérdésére az ÁEEK a kórházak listáját közölte: a budapesti Irgalmasrendi Kórház, az Uzsoki kórház, az Országos Kardiológiai Intézet, az Országos Onkológiai Intézet, valamint a Siklósi Kórház Nonprofit Kft., a Harkányi Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft., a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet, a Veszprém Megyei Kórház, a Pécs Megyei Jogú Város Egyesített Egészségügyi Intézmények Igazgatósága és a győri megyei kórház.

Az ÁEEK azt írta: a betegek ellátása a tesztüzembe bevont helyeken éppúgy zajlik, mint eddig, de például a papíralapú vény mellett elektronikus receptet is kaphatnak, és valamennyi, az ellátásukkal kapcsolatos adatot föltöltik az egészségügyi szolgáltatási térbe. Az állampolgárok rendelkezhetnek egészségügyi adataik kezeléséről, akár egy nyilatkozattal letilthatják, hogy bármelyik egészségügyi szolgáltató belenézzen azokba. Az ÁEEK adatai szerint az utóbbi hónapban a kormányablakokat még senki nem kereste azért, hogy nyilatkozatot tegyen. Az ügyfélkapus rendelkezésről még nem kaptak összesítést - tették hozzá.

A próbaüzem augusztus közepéig tart, majd novembertől mind a tízmillió magyar állampolgárt bevonják a rendszerbe - írta a Népszava.

kormányablak, egészségügyi adat, Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, EESZT

2017-03-19 15:18:39

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop