Hirdetés

A körzet nélküli háziorvosok sávos finanszírozást szeretnének

Csalódottak az Országgyűlésnek benyújtott alapellátási törvényjavaslat miatt az ellátási körzet nélküli háziorvosok, akik képviselője levélben fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) az előterjesztés módosítása érdekében; praxislétszámtól függő, sávos finanszírozásra tesznek javaslatot.

egészségügy, alapellátás, háziorvos, finanszírozás |

MTI Hírek12

Józsa Terézia az MTI-nek elmondta, hogy értetlenül fogadták a törvényjavaslat rájuk vonatkozó passzusait. Hangsúlyozta, hogy a területi ellátási kötelezettség (tek) nélküli háziorvosok érdekében egyeztetés volt május 15-én az egészségügyért felelős államtitkárságon, az ott elhangzott szóbeli ígéretek ellenére a törvénytervezet - értékelése szerint - tovább ront a körzet nélküli alapellátók "már ma is tarthatatlan finanszírozási helyzetén". Példaként említette, hogy a javaslat a kiegészítő díj folyósítását a továbbiakban a 600 fő feletti gyermekpraxisokra és az 1200 fő feletti felnőtt praxisokra korlátozza. Eddig ez gyermekparxisnál 300, felnőtt és vegyes szolgálat esetében 600 fő volt. A tek nélküli - gyűjtött kártyás praxissal rendelkező - háziorvosok azt szeretnék, ha a kiegészítő díjra jogosultak finanszírozása praxislétszámtól függően sávosan emelkedne.

Józsa Terézia az utóbbi évtized tendenciájának nevezte, hogy az OEP fokozatosan kivonul a körzet nélküli háziorvosok működésének és betegeik ellátásának finanszírozásából. Hozzátette, hogy jelenleg egy átlagos méretű tek nélküli praxis bevétele alig több mint fele egy azonos környezeti és személyi feltételekkel működő körzettel rendelkező praxisénak. "Ez indokolatlan és tarthatatlan" - mondta.

Úgy vélte, hogy a kiegészítő díj emelésén kívül a praxisok teljesítményarányos finanszírozására is szükség lenne, ami biztosíthatná, hogy a nagyobb létszámú és/vagy betegeiket magasabb színvonalon ellátó praxisok többletjövedelemhez jussanak.

Azt is szeretnék elérni, hogy a finanszírozást egészítsék ki a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező szolgáltatókat 2015 januárjától megillető új OEP finanszírozási tétellel, a rezsiköltség hozzájárulással.

A kormány május 20-án nyújtotta be az egészségügyi alapellátásról szóló törvényjavaslatot, amely kitér a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosokra is. Az 1200 fő feletti, tek nélküli felnőtt háziorvosi körzetben és a 600 fő feletti tek nélküli házi gyermekorvosi körzetben ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók kiegészítő díjazásra jogosultak, valamint - jogszabályban meghatározott módon - ugyanolyan kedvezményekre és pályázati lehetőségekre jogosultak, mint a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező kollégáik - olvasható a javaslatban.

egészségügy, alapellátás, háziorvos, finanszírozás

2015-05-29 15:03:20

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop