Hirdetés

A román orvoskamara elnöke uniós támogatást kér cserébe az agyelszívásért

Az agyelszívás uniós támogatásokkal való kompenzálását javasolta Vasile Astarastoae, a román orvoskamara elnöke, aki szerint az egészségügyi ellátás igazságosabbá tétele kell legyen a Romániában pénteken megkezdődött európai parlamenti (EP) választási kampány egyik kiemelt témája.

Románia, orvoskamara, egészségügy |

MTI Hírek11

Az Európai Unió gazdagabb országaiban 21 ezer romániai orvos dolgozik, kétharmaduk az ország uniós csatlakozása óta vándorolt ki - mutatott rá Astarastoae egy besztercei szakmai konferencián, amelyről pénteken számoltak be a bukaresti lapok. Elmondása szerint Franciaországban 4300 román orvos dolgozik és ott ők teszik ki a külföldi orvosok 60 százalékát, Nagy Britanniában pedig a román orvosok a második helyen állnak a külföldi szakemberek számát illetően az indiai orvosok után.

"Mi 3,5 milliárd eurót költöttünk az elvándorolt orvosok képzésére anélkül, hogy egyetlen eurót is kaptunk volna azoktól az országoktól, amelyek így oldották meg az orvosszükségletüket. A politikusaink pedig most ugyanolyan szolgalelkűek Brüsszellel szemben, mint korábban voltak Moszkvával szemben: még csak nem is igényelnek ezért kártérítést" - mondta a román orvoskamara elnöke.

Kifejtette: senki sem várja el, hogy az orvoselvándorlás haszonélvezői kifizessék a tandíjat, de szerinte az Európai Uniónak kiemelten kellene támogatnia azoknak az országoknak az egészségügyi rendszerét, amelyek "szürkeállományt" exportálnak.

"Amikor egy futballistát átigazolnak, a klubjának milliókat fizetnek, de ha egy orvost visznek el, a kórháza semmit sem kap" - példálózott Astarastoae.

A román orvoskamara vezetője szerint a következő években az agyelszívás erősödése várható, mert a lakosság elöregedésével a krónikus betegségek száma nemsokára meghaladja majd a heveny bántalmakét, és Nyugat-Európának mintegy 150 ezer orvosi állás vár majd betöltésre, miközben a fejlett államok orvosszükségletének alig 11 százalékát képesek fedezni az ottani egyetemek.

Románia, orvoskamara, egészségügy

2014-04-28 08:06:39

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop