Hirdetés

Bajcsy-kórház: vonalkód segíti a betegbiztonságot

A legmagasabb betegbiztonsági szintet jelentő informatikai fejlesztést vezették be a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben a fekvőbeteg-ellátó osztályokon és szakambulanciákon, illetve a laboratóriumi vizsgálatok területén - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

egészségügy, ellátás, Bajcsy-kórház, betegbiztonság |

MTI Hírek13 | MTI

Az országban elsőként ebben a kórházban alkalmazzák a laborvizsgálatoknál a páciensek adatainak teljesen automatizált azonosítását - idézték a közleményben Bodnár Attilát, az intézmény főigazgatóját.

A fejlesztés abban áll, hogy a mintavételi csövek gyári vonalkódjával összekapcsolt betegazonosító biztosítja a minták megfelelő hozzárendelését a pácienshez a vérvétel pillanatától a laboratóriumi lelet elkészültéig. Emberi kéz csak a mintavételt végzi. Ezzel az automatizálással a biztonságos betegminta-azonosítás feltételei adottak, kizárt a mintavételi csövekre történő kézírásból fakadó tévedések, minta- vagy betegcserék lehetősége.

A fejlesztő cég rendszercsomagjának része a mintavételi csövek egyedi azonosítóval jelölése. Ez a kód a gyártás időpontjától a minta megsemmisítéséig lehetővé teszi az azonosítást, továbbá a gyártó garanciát vállal arra, hogy 30 éven belül nem tud előfordulni azonos tíz karaktert tartalmazó kód. A rendszer megfelel az adatvédelmi előírásoknak is - olvasható a közleményben.

Az informatikai rendszer az előre rögzített vizsgálatkérések alapján a vérvételt végző szakdolgozó számára meghatározza, milyen típusú és hány mintavételi cső szükséges a kért vizsgálatok elvégzéséhez, minimalizálja a mintavételi csövek összekeveredésének kockázatát.

Hozzátették: az esetleges betegcsere azonnal kiszűrhető a laborban, ha az online érkező páciensnév és a vonalkód-leolvasóval kapott név nem azonos.

egészségügy, ellátás, Bajcsy-kórház, betegbiztonság

2016-10-24 16:00:11

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop