Hirdetés

Beszállítói egyesület: a cégek többségének adósságát még nem rendezték

A kórházi beszállítókat képviselő szervezetek szerint a beszállító cégek több mint 85 százaléka kimaradt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által eddig lebonyolított központi adósságrendezésből, és az eredetileg előirányzott 60 milliárdos összeg harmadáról, 20 milliárd forint kifizetéséről született eddig megállapodás.

egészségügy, finanszírozás, kórházak, beszállítók, kórházkonszolidáció |

MTI Hírek12

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete és az Orvostechnikai Szövetség kedden az MTI-hez eljuttatott közös közleményben azt írták, az adósságrendezésben érintett orvostechnikai beszállítók csak egy kis része nyugodhat meg azután, hogy megállapodott az egészségügyi intézmények fenntartójaként eljáró ÁEEK-val. A központi egyeztetésből kimaradt vállalkozások - többségükben kis- és közepes cégek - egyelőre semmilyen lépést sem tehettek kintlévőségeik rendezésre.

Úgy vélik, ha a fennmaradó adósságokról egyenként kell egyeztetniük, az megoldhatatlan feladat elé állíthatja az amúgy is leterhelt egészségügyi intézményeket, ezért az érdekképviseletek arra kérik az ÁEEK-t, hogy támogassa a kórházakat az adósságkonszolidáció mihamarabbi lezárásában.

Jelezték, a központi egyezetésből kimaradt cégek éves árbevételének nagyjából fele a kintlévőség, követeléseik legalább kétharmada lejárt, így mára teljesen kimerültek a tartalékaik.

Május közepén közölte az ÁEEK, hogy sikeresen megállapodott a legnagyobb beszállítókkal, és jelenleg a megállapodás keretei szerinti szerződések aláírása történik a kórházak és a beszállítók között. A szerződések megkötése után a megállapodásokban rögzített összegeket - több mint 20 milliárd forint összértékben - még májusban átutalják.

A központ közölte akkor azt is, hogy a konszolidációs folyamat kijelölt menetrendje szerint a továbbiakban közvetlenül az egészségügyi intézmények és beszállítóik között zajlanak a tárgyalások.

egészségügy, finanszírozás, kórházak, beszállítók, kórházkonszolidáció

2015-05-19 17:39:58

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop