Hirdetés

Csepel önkormányzata a bírósághoz fordul a baloldali jelöltek kampányolása miatt

A főváros XXI. kerületének önkormányzata a Fővárosi Törvényszékhez fordul jogorvoslatért, miután a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) azt állapította meg, hogy nem történt törvénysértés, amikor Horváth Gyula, a Demokratikus Koalíció (DK) polgármesterjelöltje és Falus Ferenc főpolgármester-jelölt választási kampányt folytatott egy csepeli orvosi szakrendelőben - közölte a kerület alpolgármestere, Ábel Attila kedden az MTI-vel.

politika, orvosi szakrendelő, kampány |

MTI Hírek11

Az ügy előzménye, hogy Horváth Gyula, a DK polgármesterjelöltje és Falus Ferenc, a csepeli Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat Szakorvosi Rendelőintézetében kampányolt. Németh Szilárd, a kerület fideszes polgármestere a helyi választási bizottsághoz fordult kifogással, a bizottság pedig megállapította, hogy Horváth Gyula megsértette a jogszabályokat, mivel állami, önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületben kampányolt.

A helyi választási bizottság határozata ellen a DK fellebbezett, a Fővárosi Választási Bizottság pedig hétfői ülésén az elsőfokú határozatot megváltoztatta és a kifogást elutasította. Az FVB szerint téves a helyi választási bizottság álláspontja, hogy a szakrendelő állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épület lenne, ezért nem is tilos ott kampányolni.

Az FVB szerint továbbá semmilyen jogilag értékelhető hátránya nem származhatott az orvosi ellátásra várakozóknak abból, hogy a jelöltek megjelentek az intézményben és párbeszédre törekedtek a várakozókkal, ezért nem állapítható meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének sérelme sem.

Ábel Attila, Csepel alpolgármestere kedden közleményben tudatta az MTI-vel: az önkormányzat a Fővárosi Törvényszékhez fordul jogorvoslatért. Mint írta, az FVB döntése alapján "az összes olyan magyarországi intézményben, munkahelyen lehet választási kampányt folytatni, amely nem tekinthető hatóságnak, 25 évvel a négyigenes népszavazás után így ismét lehetővé tennék Magyarországon a munkahelyeken a pártpolitikát és a választási kampányokat".

Az alpolgármester szerint az FVB döntése alapján - elméletileg - "mostantól akkor sem lehet megállítani a kampánycsapatokat, ha azok az orvosi műtőbe vagy az intenzív osztályra próbálnak bemenni és a magatehetetlen beteget vagy az ott dolgozó orvosokat, nővéreket próbálják győzködni", aki pedig ezt meg akarja akadályozni, azzal - az FVB döntése alapján - "a demokrácia ellenségeként" bánhatnak.

"Csepel vezetőiként jelenleg a Gyurcsány-párti politikusok miatt egy olyan abszurd helyzet előtt állunk, hogy még bennünket próbálnak elmarasztalni, csak mert megvédjük a kerület egészségügyi ellátásra szoruló polgárait, és azt szeretnénk, ha legalább akkor nem zaklatnák őket a pártok, amikor az orvosra várnak vagy éppen orvosi vizsgálaton vesznek részt" - írta az alpolgármester.

Az alpolgármester ezzel feltehetően arra utalt, hogy az Együtt-PM hétfőn közölte: ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést, miután Németh Szilárd a választási bizottsághoz benyújtott kifogásához a rendelőintézet kamerájának felvételeit csatolta. A szövetség szerint feltehetően törvénytelenséget követett el az, aki letöltötte és a csepeli kormánypárti politikusokhoz eljuttatta a felvételeket. Az Együtt-PM szerint a szakorvosi rendelő biztonsági kameráinak felvételeit csak bűncselekmény gyanúja vagy megelőzése érdekében kérheti ki a nyomozó hatóság, de egy polgármester nem.

Ábel Attila erre reagálva még hétfőn azt írta közleményében, hogy törvénysértést leleplezni nem törvénysértő. Mint akkor írta, a a biztonsági kamerák felvételeit csak a törvényben meghatározott esetekben lehet felhasználni, ilyen például a nyilvánvaló törvénysértés, márpedig ebben az esetben a helyi választási bizottság megállapította, hogy Horváth Gyula megsértette a választási törvényt.

politika, orvosi szakrendelő, kampány

2014-09-02 16:39:24

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop