Hirdetés

Együttműködési megállapodást kötött a versenyhivatal és a gyógyszerészeti intézet

Együttműködési megállapodást kötött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a szervezetek kölcsönösen segíteni kívánják egymás tevékenységét a gyógyszerek, a gyógyászati segédeszközök, az étrend-kiegészítők, a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, valamint a kozmetikai termékek piacain.

versenyhivatal, gyógyszerészeti intézet |

MTI Hírek12

A GVH és az OGYÉI tapasztalatai szerint az utóbbi években az egészségmegóvó életszemlélet terjedésével egyre több olyan termék került forgalomba, amellyel a gyártók vagy a forgalmazók a megnövekedett fogyasztói igényt szeretnék kiszolgálni. Ezzel együtt nőtt az olyan árucikkek száma is, amelyeket az ilyen fogyasztói várakozások kihasználására állítanak elő.

A versenyhivatal keddi közleménye szerint a GVH-hoz növekvő számban érkeznek olyan bejelentések és panaszok, amelyekben a fogyasztók a különböző gyógyhatásokat vagy az egészségre gyakorolt túlzó hatásokat ígérő tájékoztatásokat kifogásolják, különösen az étrend-kiegészítőkkel, esetenként a kozmetikumokkal vagy a vény nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatban is.

A megállapodás célja, hogy a GVH és az OGYÉI feladatainak ellátásakor, a gyógyszerek, a gyógyászati segédeszközök, az étrend-kiegészítők, a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, valamint a kozmetikumok esetében biztosítsa az egyes részpiacok megbízható és átlátható működését, a tisztességes versenyen és a verseny hatékonyságának előmozdításán alapuló fejlődését, elősegítse a tisztességes felhasználói tájékoztatási környezet kialakítását, valamint erősítse a bizalmat a jogszabályoknak megfelelő termékek iránt.

A hatóságok vezetői konzultációkkal is erősíteni kívánják együttműködésüket, szakértői egyeztetéseken vitatják majd meg a közös jogalkalmazási kérdéseket, és tájékoztatják egymást, ha a másik hatóság hatáskörét is érintő problémát találnak, vagy ha álláspontjuk szerint a jogszabályok módosításának szükségessége vetődik fel - olvasható a közleményben.

versenyhivatal, gyógyszerészeti intézet

2015-10-13 22:13:54

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop