Hirdetés

Emmi: szerdáig megjelenik az egészségügyi dolgozók mozgóbérét rendező rendelet

Legkésőbb szerdán megjelenik az a két kormányrendelet, amely az egészségügyben dolgozók mozgóbérének számítását már nem a 2012-es, hanem a valós alapilletményhez igazítja - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közigazgatási államtitkára kedden Zalaegerszegen.

egészségügy, egészségpolitika, bérek, Emmi |

MTI Hírek12

Lengyel Györgyi a Zala Megyei Kórház Semmelweis-napi ünnepségén azt mondta, a két kormányrendelet lehetővé teszi, hogy ezentúl ne a 2012-ben érvényes alapilletményhez igazodva befagyasztott mozgóbéreket fizessék ki az egészségügyi dolgozóknak. Az ügyeleti díjat, a készenléti díjat, a túlmunka díját és a műszakpótlékot most már a valós alapilletményhez viszonyítva számítják ki.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az OECD kétévenkénti elemzése szerint 2000 óta 3,3 évvel nőtt Magyarországon a várható élettartam, javultak a halálozási mutatók.

A folyamatban lévő népegészségügyi intézkedések hatásaként csökkent a dohányosok száma, 25-30 százalékkal mérséklődött a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó élelmiszerek fogyasztása, a transzzsírsav-fogyasztás visszafogását szolgáló jogszabályváltozásoknak köszönhetően pedig a kardiovaszkuláris betegségek 20 százalékos visszaesése remélhető Magyarországon. A mammográfiás szűrővizsgálatok számának emelkedésével együtt csökkent az emlőrák miatti halálesetek száma, a szívinfarktusban elhunytak száma tíz év alatt a felére mérséklődött - sorolta az államtitkár.

Hozzátette: az Egészséges Magyarország 2014-2020 ágazati stratégia célja, hogy az egészségben eltöltött évek számát 2020-ig két évvel növeljék. Ennek érdekében - külön törvényben rögzítve - megerősítik az alapellátást, továbbfejlesztik a szervezett lakossági szűréseket, például a vastagbélszűrés kiterjesztésével, valamint intézkedéssorozat készül a kora gyermekkori prevencióra.

A szolgáltatók hatékonyságának javítása érdekében fejlesztik a gyermeksürgősségi és a baleseti ellátást, valamint a prehospitális közösségi ellátás feltételeit, továbbá a patológiai és orvosi laboratóriumi hálózat infrastrukturális körülményeit. A párhuzamosságok kiküszöbölését segíti az aktív fekvőbeteg-ellátás koncentrálása és az, hogy az intézményrendszeren belüli specializáció növelésével a magas szintű ellátásokat kevesebb intézményben összpontosítják.

Lengyel Györgyi szólt arról is, hogy a kórházak működőképességének biztosítása érdekében, az adósságállományuk rendezésére 60 milliárd forintot biztosítanak az idén.

Az ágazati bérhelyzet javítása terén 2011 óta reálértéken 11 százalékos béremelés történt az egészségügyben, továbbá elindult a rezidenstámogatási program és a szakorvosképzés megújítása - jelezte az államtitkár.

egészségügy, egészségpolitika, bérek, Emmi

2015-06-30 20:54:30

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop