Hirdetés

Havi tízmilliárdot költenek vényköteles gyógyszerekre a magyarok

Havi tízmilliárd forintot költöttek tavaly vényköteles gyógyszerekre a magyarok; a legtöbb gyógyszert szív-és érrendszeri betegségekre írják fel az orvosok - írja a Világgazdaság csütörtöki számában az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közlésére hivatkozva.

vényköteles gyógyszer, recept, egészségpolitika |

MTI Hírek13

Évi 170 millió receptet váltanak ki a magyarok a gyógyszertárakban, ebből 140-150 millió recept tb-támogatott. A legtöbbet, 16 milliárd forintot a 65-69 éves korosztály költi gyógyszerre. A szív-és érrendszeri betegségekre több mint 35 milliárd forintot adnak ki.

Az Emmi közlése szerint a támogatott készítmények esetében az elmúlt három évben a gyógyszerforgalom 3,3 százalékkal nőtt. Az egy betegre jutó átlagos tb-támogatás összege évente 42 500 forint körül van. A tb-támogatás az inzulinok és vércukorszintet csökkentő gyógyszerek, a véralvadásgátlók, az asztma, a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) kezelésére használt szerek és a daganatellenes készítmények esetében nőtt jelentősen az elmúlt években. A legnagyobb tb-támogatásban a leukémia és más daganatos megbetegedések kezelésére használt gyógyszerek, véralvadásgátló szerek, valamint az antipszichotikumok részesülnek.
vényköteles gyógyszer, recept, egészségpolitika

2017-03-17 04:46:10

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop