Hirdetés

Havonta 3-4 milliárddal nő a kórházak tartozása

Havonta 3-4 milliárd forinttal emelkedik a kórházak adóssága, június végén 51,8 milliárd forintos beszállítói tartozásuk volt - írta a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva a hétfői Népszava.

kórház, tartozás, adósság |

MTI Hírek13 | MTI

A lap azt írta, az állam által fenntartott intézmények tartozásállományának június végi listája azt mutatja, hogy a bírósági, rendvédelmi, oktatási vagy szociális terület kifizetetlen számlái a teljes adósságállománynak mindössze 23,9 százalékát teszik ki, a többit ismét az egészségügy halmozta fel. Ez a terület a 68,2 milliárdos teljes adósságállományból 51,8 milliárdos beszállítói tartozást gyűjtött össze - írta a lap.

A Népszava írása szerint a klinikákat is működtető nagy egyetemek közül egyedül a debreceni tartozásai csökkentek, Szegeden csak minimálisan, Pécsen és a Semmelweis Egyetemen azonban százmilliókkal nőtt a tartozás májusról júniusra. Az Országos Onkológiai Intézet adósságai közelítenek az egymilliárdhoz, de az egymilliárdos határt már átlépte az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet, a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, a Tolna Megyei Balassa János Kórház, a váci Jávorszky Ödön Kórház, vagy a tatabányai Szent Borbála Kórház. Ezek az intézmények júniusban is növelték adósságállományukat, míg a milliárdos tartozásból valamennyit sikerült ledolgozni a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban és a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban.

Ezeknél az intézményeknél is rosszabb a helyzet a Honvédkórházban, vagy a Békés Megyei Központi Kórházban, ahol hosszabb ideje 3 milliárdot meghaladó a tartozás, vagy a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ költségvetésében, ahol az adósság már csak 42 millióra van a 3 milliárdtól - olvasható a lapban.

Mint írták, mindössze három olyan intézmény volt június végén a magyar egészségügyben, ahol sikerült nullára faragni a tartozásokat: ezt az edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, és a budapesti Szent Margit Kórház tudta megcsinálni.

kórház, tartozás, adósság

2016-08-16 17:46:40

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop